Przenieś street food do swojej kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 6Smacznie i zdrowo

Obraz
© Shutterstock.com

Na polskich ulicach, praktycznie na każdym rogu możemy znaleźć bary szybkiej obsługi, budki z fast foodem czy foodtracki. Kiedyś wybór ograniczał się do hamburgera, zapiekanki lub hot-doga, ale dziś możemy spróbować dania z odległej Ameryki, Turcji czy Izraela i to bez opuszczania swojego miasta. A gdyby tak przenieść uliczne jedzenie do domu? Dania, które oferują bary szybkiej obsługi, z powodzeniem możemy przygotować w domu. Będą zdrowsze, znacznie smaczniejsze, a przede wszystkim takie, jak lubisz. Wiesz, co jesz, bo hamburgera czy falafele przygotowujesz samodzielnie.

/ 6Falafel

Obraz
© Shutterstock.com

Znają chyba wszyscy. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciecierzycy. Choć falafele są jedną z ulubionych wegańskich przekąsek, to bardzo często można je spotkać w barach typu fast food na prawie każdej szerokości geograficznej. Jednak falafele, które możemy znaleźć w tanich barach, mają mało wspólnego z tymi tradycyjnymi i zrobionymi samodzielnie w domu. Chcesz się przekonać? Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na falafele - smaczne i pachnące przyprawami.

  • 300 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie,
  • mała cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry,
  • łyżeczka mielonego kuminu,
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki chili,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli,
  • olej do smażenia (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron).

Przygotowanie:
Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedź, opłucz i zmiel razem z cebulą w maszynce do mielenia. Do masy dodaj drobno posiekaną pietruszkę i kolendrę, sodę oczyszczoną, sól i wszystkie przyprawy. Czystymi dłońmi wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj łyżkę lub dwie wody. Masa będzie idealna, kiedy po ściśnięciu w dłoniach łatwo przyjmuje kształt. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie uformuj z masy małe kuleczki, ściskając je w dłoniach dosyć mocno, by nie rozpadały się podczas smażenia. Falafele możesz usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Podawaj je z ulubionym sosem i warzywami.

/ 6Domowe burgery

Obraz
© Shutterstock.com

To będzie najlepszy burger, jakiego jadłeś!

  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • jajko,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka oregano,
  • ząbek czosnku,
  • 5 łyżeczek wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 6 bułek,
  • garść ulubionej sałaty (np. masłowa, lodowa, ale świetnie sprawdzi się także rukola lub mix sałat),
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 2 pomidory,
  • czerwona cebula,
  • 6 plastrów żółtego sera,
  • ulubione sosy (np. ketchup, musztarda, czosnkowy, BBQ lub ich mix).

Przygotowanie:
Mięso włóż do miski i dodaj: jajko, natkę pietruszki, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku, oregano, 5 łyżek wody oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj ze sobą, a następnie uformuj 6 kotlecików. Na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni teflonowej smaż kotlety, aż ładnie się przyrumienią. W tym czasie bułki przekrój na pół i chwilę podgrzej je w piekarniku lub mikrofali, a następnie posmaruj wszystkie połówki bułek ulubionym sosem. Teraz na spodzie pieczywa połóż: sałatę, kotleta, ser, plasterki pomidora, cebulę, ogórka i już możesz zajadać zdrowego burgera. Smacznego.

/ 6Zapiekanki

Obraz
© Shutterstock.com

Domowe będą znacznie smaczniejsze, bo możesz dodać do nich swoje ulubione dodatki.

  • długa bagietka,
  • 20 dkg pieczarek,
  • masło,
  • 2 czerwone cebule,
  • 20 dkg żółtego sera,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • suszone oregano i estragon,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, a cebule obierz, pokrój w kosteczkę i podsmaż razem z pieczarkami na niewielkiej ilości masła z dodatkiem soli i pieprzu. Dwie łyżki masła wymieszaj z suszonymi ziołami i posiekaną bazylią. Bagietkę podziel na trzy części i każdą przekrój wzdłuż na pół. Posmaruj je masłem z przyprawami, połóż pieczarki i posyp startym serem. Każdą zapiekankę oprósz ulubionymi ziołami i poukładaj na wierzchu kilka piórek cebuli. Tak przygotowane bagietki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut. W tym czasie ser roztopi się, a bułka będzie chrupiąca. Smacznego!

/ 6Frytki z piekarnika

Obraz
© 123RF.COM

Frytki wcale nie muszą ociekać tłuszczem. Zamiast smażyć, możesz upiec je w piekarniku – będą wyśmienitą przekąską.

  • 70 dkg ziemniaków (typ C),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • ulubione zioła suszone,
  • sól,
  • ketchup lub sos czosnkowy.

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w słupki, a następnie przełóż je do miski i wypłucz w zimnej wodzie. Następnie odsącz je na sitku i w razie potrzeby osusz ręcznikiem papierowym. Ziemniaki przesyp do suchej miski, dodaj olej oraz zioła i dokładnie wymieszaj. Przygotuj blachę – wyłóż ją papierem do pieczenia i wysyp na nią frytki. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, a po tym czasie włącz termoobieg i piecz jeszcze przez 10 minut. Tym sposobem frytki będą chrupiące na zewnątrz, ale mięciutkie w środku. Przed podaniem posyp je solą i zajadaj z ketchupem lub sosem czosnkowym.

/ 6Domowy kebab

Obraz
© Shutterstock.com
  • 6 chlebków pita,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • przyprawa kebab-gyros,
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
  • słodka papryka w proszku,
  • sól i pieprz,
  • kapusta pekińska,
  • 3 pomidory,
  • ogórek,
  • czerwona cebula,
  • olej rzepakowy,
  • sos czosnkowy,
  • sos chili.

Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w kostkę i oprósz przyprawą, ulubionymi ziołami, dodaj czosnek oraz polej dwiema łyżkami oleju. Wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Kapustę posiekaj, warzywa pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i podsmaż na nim kurczaka. Chlebki pitra przekrój w poprzek (nie krój ich do końca – zrób kieszonkę) i podgrzej przez chwilę w piekarniku. Następnie wnętrze pieczywa posmaruj sosem czosnkowym, sosem chili, dodaj mięso i do środka włóż warstwami warzywa i mięso. Wierzch ponownie polej sosem czosnkowym i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości