Smacznie i zdrowo
Na polskich ulicach, praktycznie na każdym rogu możemy znaleźć bary szybkiej obsługi, budki z fast foodem czy foodtracki. Kiedyś wybór ograniczał się do hamburgera, zapiekanki lub hot-doga, ale dziś możemy spróbować dania z odległej Ameryki, Turcji czy Izraela i to bez opuszczania swojego miasta. A gdyby tak przenieść uliczne jedzenie do domu? Dania, które oferują bary szybkiej obsługi, z powodzeniem możemy przygotować w domu. Będą zdrowsze, znacznie smaczniejsze, a przede wszystkim takie, jak lubisz. Wiesz, co jesz, bo hamburgera czy falafele przygotowujesz samodzielnie.
Falafel
Znają chyba wszyscy. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciecierzycy. Choć falafele są jedną z ulubionych wegańskich przekąsek, to bardzo często można je spotkać w barach typu fast food na prawie każdej szerokości geograficznej. Jednak falafele, które możemy znaleźć w tanich barach, mają mało wspólnego z tymi tradycyjnymi i zrobionymi samodzielnie w domu. Chcesz się przekonać? Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na falafele - smaczne i pachnące przyprawami.
- 300 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie,
- mała cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej pietruszki,
- 2 łyżki posiekanej kolendry,
- łyżeczka mielonego kuminu,
- ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki chili,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżeczka soli,
- olej do smażenia (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron).
Przygotowanie:
Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedź, opłucz i zmiel razem z cebulą w maszynce do mielenia. Do masy dodaj drobno posiekaną pietruszkę i kolendrę, sodę oczyszczoną, sól i wszystkie przyprawy. Czystymi dłońmi wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj łyżkę lub dwie wody. Masa będzie idealna, kiedy po ściśnięciu w dłoniach łatwo przyjmuje kształt. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie uformuj z masy małe kuleczki, ściskając je w dłoniach dosyć mocno, by nie rozpadały się podczas smażenia. Falafele możesz usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Podawaj je z ulubionym sosem i warzywami.
Domowe burgery
To będzie najlepszy burger, jakiego jadłeś!
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- jajko,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- łyżeczka oregano,
- ząbek czosnku,
- 5 łyżeczek wody,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 6 bułek,
- garść ulubionej sałaty (np. masłowa, lodowa, ale świetnie sprawdzi się także rukola lub mix sałat),
- 4 ogórki konserwowe,
- 2 pomidory,
- czerwona cebula,
- 6 plastrów żółtego sera,
- ulubione sosy (np. ketchup, musztarda, czosnkowy, BBQ lub ich mix).
Przygotowanie:
Mięso włóż do miski i dodaj: jajko, natkę pietruszki, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku, oregano, 5 łyżek wody oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj ze sobą, a następnie uformuj 6 kotlecików. Na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni teflonowej smaż kotlety, aż ładnie się przyrumienią. W tym czasie bułki przekrój na pół i chwilę podgrzej je w piekarniku lub mikrofali, a następnie posmaruj wszystkie połówki bułek ulubionym sosem. Teraz na spodzie pieczywa połóż: sałatę, kotleta, ser, plasterki pomidora, cebulę, ogórka i już możesz zajadać zdrowego burgera. Smacznego.
Zapiekanki
Domowe będą znacznie smaczniejsze, bo możesz dodać do nich swoje ulubione dodatki.
- długa bagietka,
- 20 dkg pieczarek,
- masło,
- 2 czerwone cebule,
- 20 dkg żółtego sera,
- kilka listków świeżej bazylii,
- suszone oregano i estragon,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, a cebule obierz, pokrój w kosteczkę i podsmaż razem z pieczarkami na niewielkiej ilości masła z dodatkiem soli i pieprzu. Dwie łyżki masła wymieszaj z suszonymi ziołami i posiekaną bazylią. Bagietkę podziel na trzy części i każdą przekrój wzdłuż na pół. Posmaruj je masłem z przyprawami, połóż pieczarki i posyp startym serem. Każdą zapiekankę oprósz ulubionymi ziołami i poukładaj na wierzchu kilka piórek cebuli. Tak przygotowane bagietki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut. W tym czasie ser roztopi się, a bułka będzie chrupiąca. Smacznego!
Frytki z piekarnika
Frytki wcale nie muszą ociekać tłuszczem. Zamiast smażyć, możesz upiec je w piekarniku – będą wyśmienitą przekąską.
- 70 dkg ziemniaków (typ C),
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- ulubione zioła suszone,
- sól,
- ketchup lub sos czosnkowy.
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w słupki, a następnie przełóż je do miski i wypłucz w zimnej wodzie. Następnie odsącz je na sitku i w razie potrzeby osusz ręcznikiem papierowym. Ziemniaki przesyp do suchej miski, dodaj olej oraz zioła i dokładnie wymieszaj. Przygotuj blachę – wyłóż ją papierem do pieczenia i wysyp na nią frytki. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, a po tym czasie włącz termoobieg i piecz jeszcze przez 10 minut. Tym sposobem frytki będą chrupiące na zewnątrz, ale mięciutkie w środku. Przed podaniem posyp je solą i zajadaj z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Domowy kebab
- 6 chlebków pita,
- 2 piersi z kurczaka,
- przyprawa kebab-gyros,
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
- słodka papryka w proszku,
- sól i pieprz,
- kapusta pekińska,
- 3 pomidory,
- ogórek,
- czerwona cebula,
- olej rzepakowy,
- sos czosnkowy,
- sos chili.
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w kostkę i oprósz przyprawą, ulubionymi ziołami, dodaj czosnek oraz polej dwiema łyżkami oleju. Wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Kapustę posiekaj, warzywa pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i podsmaż na nim kurczaka. Chlebki pitra przekrój w poprzek (nie krój ich do końca – zrób kieszonkę) i podgrzej przez chwilę w piekarniku. Następnie wnętrze pieczywa posmaruj sosem czosnkowym, sosem chili, dodaj mięso i do środka włóż warstwami warzywa i mięso. Wierzch ponownie polej sosem czosnkowym i gotowe. Smacznego!