Falafel
Znają chyba wszyscy. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciecierzycy. Choć falafele są jedną z ulubionych wegańskich przekąsek, to bardzo często można je spotkać w barach typu fast food na prawie każdej szerokości geograficznej. Jednak falafele, które możemy znaleźć w tanich barach, mają mało wspólnego z tymi tradycyjnymi i zrobionymi samodzielnie w domu. Chcesz się przekonać? Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na falafele - smaczne i pachnące przyprawami.
Składniki:
- 300 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie,
- mała cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej pietruszki,
- 2 łyżki posiekanej kolendry,
- łyżeczka mielonego kuminu,
- ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki chili,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżeczka soli,
- olej do smażenia (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron).
Przygotowanie:
Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedź, opłucz i zmiel razem z cebulą w maszynce do mielenia. Do masy dodaj drobno posiekaną pietruszkę i kolendrę, sodę oczyszczoną, sól i wszystkie przyprawy. Czystymi dłońmi wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj łyżkę lub dwie wody. Masa będzie idealna, kiedy po ściśnięciu w dłoniach łatwo przyjmuje kształt. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie uformuj z masy małe kuleczki, ściskając je w dłoniach dosyć mocno, by nie rozpadały się podczas smażenia. Falafele możesz usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Podawaj je z ulubionym sosem i warzywami.