Melon w kuchni i domowej apteczce
Dlaczego warto sięgać po melony?
Owoce egzotyczne coraz łatwiej dostać w polskich sklepach. Jednym z nich jest soczysty melon. Owoc ten doceniano już w czasach starożytnych, gdy uprawiano go nad Nilem. W XV wieku żeglarze sprowadzili go do Europy, gdzie zainteresowali się nim lekarze i zwolennicy medycyny naturalnej. Jak się bowiem okazuje to produkt nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Jego spożywanie polecano w okresach rekonwalescencji po chorobach, w reumatyzmie, a także w chorobach nerek, gdyż łagodnie stymuluje pracę tego narządu oraz działają moczopędnie. To niejedyne właściwości prozdrowotne melonów. Oto dlaczego warto go jeść i jak wykorzystać ten owoc w kuchni.
Owoce egzotyczne coraz łatwiej dostać w polskich sklepach. Jednym z nich jest soczysty melon. Owoc ten doceniano już w czasach starożytnych, gdy uprawiano go nad Nilem. W XV wieku żeglarze sprowadzili go do Europy, gdzie zainteresowali się nim lekarze i zwolennicy medycyny naturalnej. Jak się bowiem okazuje to produkt nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Jego spożywanie polecano w okresach rekonwalescencji po chorobach, w reumatyzmie, a także w chorobach nerek, gdyż łagodnie stymuluje pracę tego narządu oraz działają moczopędnie. To niejedyne właściwości prozdrowotne melonów. Oto dlaczego warto go jeść i jak wykorzystać ten owoc w kuchni.