Synsepal - magiczny owoc, który zmienia smak
Synsepal słodki, zwany również cudownymi jagodami, to niezwykły owoc, który w kilka minut potrafi zmienić odczucia naszych kubków smakowych. Czy dzięki niemu cytryna stanie się słodka, a wódka zacznie smakować jak zwykły napój?
Owoce synsepala słodkiego, zwane również cudownymi jagodami, to niezwykły przysmak, który w kilka minut potrafi zmienić odczucia naszych kubków smakowych. Polacy dopiero poznają jego wyjątkowe właściwości, ale w Japonii, Stanach Zjednoczonych czy Anglii to obiekt absolutnego kulinarnego szaleństwa. Piotr Ogiński razem z przyjaciółmi postanowił wypróbować jego działanie. Czy po konsumpcji tego oryginalnego produktu cytryna stanie się słodka, a wódka zacznie smakować, jak zwykły napój?
Jak to działa?
Zawarta w sysepalu mirakulina blokuje na języku kubki smakowe odpowiedzialne za odczuwanie smaku kwaśnego i zmienia go w słodki. Same owoce są praktycznie bez smaku. Nie dodaje się ich do potraw tylko żuje powoli przed rozpoczęciem posiłku, starając się by owoc miał kontakt z jak największą powierzchnią języka. Można je dodać również do koktajlu, jak zrobił to Piotr Ogiński.
Efekt utrzymuje się przez około godzinę do dwóch, pozwalając na niezwykłe eksperymenty smakowe. Niestety, jest bardzo nietrwały, dlatego sprowadzenie go np. do Europy jest bardzo trudne, a przede wszystkim kosztowne. Po wielu latach eksperymentowania, opracowano metodę suszenia owocu, tak by nie tracił swoich właściwości i na szerszy rynek synsepal trafił w postaci tabletek zawierających sproszkowany owoc. Dzięki temu jego okres trwałości z kilku dni wzrósł do kilkunastu miesięcy. W takiej też postaci synsepal można kupić w Polsce, choć na razie tylko za pośrednictwem Internetu.
x-news.pl/mp/WP Kuchnia