Chutney z rabarbaru
Nieoczywistą propozycją na wykorzystanie owoców jest przygotowanie chutney'a, czyli swego rodzaju ostrego „dżemu”, idealnie smakującego jako dodatek do mięs. Nie ma co bać się listy składników, choć jest ona dość długa. Zrobienie tej potrawy jest proste. Najważniejszy jest, oczywiście, rabarbar, który obieramy z włókien i kroimy na kawałki. Pozostałe składniki: pokrojona w kostkę cebula, kilka ząbków czosnku, kawałek imbiru (posiekany), dwie szklanki cukru, szklanka octu, szklanka rodzynek, posiekane chili i po dwie łyżeczki: gorczycy, mielonej kolendry, mielonych goździków, mielonego kminu rzymskiego, cynamonu i ostrej papryki. Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu, podgrzewamy na dużym ogniu, aż rabarbar puści sok, a cukier się rozpuści. Zmniejszamy gaz i dusimy wszystko mieszając przez godzinę. Przekładamy do słoików. Wytrawny, nieoczywisty i bardzo smaczny!