Lipcowe przetwory. Pięć smakowitych pomysłów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zamknij smak lata w słoiku

Obraz
© 123RF

Lato dopiero się zaczyna, ale już warto pomyśleć o zimie. Tradycja robienia przetworów w trochę Polsce zanika, a szkoda, bo dzięki samodzielnemu przygotowywaniu dżemów czy marynat wiemy, że nie ma w nich sztucznych składników, a potrawy są zdrowe. W lipcu kończy się sezon na wiele owoców, a zaczyna na sporo warzyw. Wykorzystajmy ten moment. Oto kilka propozycji na pyszne i łatwe przetwory.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Cukinia marynowana

Obraz
© 123RF

Jeśli uprawiamy cukinię w ogródku, teraz właśnie zaczynają się pojawiać młode owoce. Rzadko możemy je znaleźć na straganach, więc zerwijmy część i zamarynujmy je w całości. Składniki na dwa słoiki: kilkanaście małych cukinii, pół szklanki oleju, pół szklanki octu spirytusowego, kilka ząbków czosnku, papryczka chili, kilka gałązek świeżego tymianku, pół szklanki cukru, łyżeczka soli. Cukinie myjemy dokładnie, chili i czosnek kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy oliwę, ocet, cukier i sól, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Do wyparzonych słoików wkładamy dość ściśle cukinie, pokrojony czosnek i chili, kilka gałązek tymianku i zalewamy ciepłą marynatą. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce.

/ 6Botwinka na zimę

Obraz
© 123RF

Lipiec to ostatni moment na świeżą botwinkę, czyli małe buraczki z nacią. Aby zachować ich smak na zimę, potrzebne nam będą: dwa pęczki botwinki, pęczek koperku, kilka ząbków czosnku, szklanka wody, dwie łyżki cukru, pół szklanki octu, kopiasta łyżka soli. Botwinkę myjemy bardzo dokładnie, obieramy buraczki i kroimy wszystko w dość duże kawałki. Koperek siekamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, odstawiamy na kilkanaście minut. Gdy botwinka zmięknie, wkładamy ją do małych słoików i ugniatamy, by pozbyć się powietrza. Zalewamy pozostałym płynem, zakręcamy i pasteryzujemy w temperaturze 80 stopni C przez 20 minut.

/ 6Ogórki konserwowe

Obraz
© 123RF

Ogórki lubią chyba wszyscy, a te konserwowe nie dość, że są smaczne i zdrowe, to jeszcze mogą być łatwo dostępnym dodatkiem do zimowego obiadu. Składniki: dwa kilogramy jak najmniejszych ogórków, kawałek chrzanu, główka czosnku, kilka łyżek gorczycy, kilka łyżek ziaren kopru, liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Na zalewę: dwa litry wody, pół litra octu, łyżka soli, cztery łyżki cukru. Zalewę gotujemy i studzimy. Ogórki wkładamy do słoików, dodajemy przyprawy i zalewamy je marynatą. Pasteryzujemy 15 minut. 


/ 6Dżem truskawkowy

Obraz
© iStock.com

Przetwory z owoców, produkowane masowo, zazwyczaj zawierają mnóstwo konserwantów. Domowe są o wiele zdrowsze. Jeszcze do niedawna w każdym polskim domu robiło się dżemy na zimę. Warto kultywować tę tradycję. Truskawki już się kończą, więc wykorzystajmy właśnie te smaczne owoce. Na dżem potrzebne nam będą: dwa kilogramy truskawek, pół kilograma cukru, opakowanie cukru waniliowego, sok z dwóch cytryn. Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu z grubym dnem i podgrzewamy. Gdy truskawki puszczą sok, a cukier się rozpuści, podsmażamy jeszcze kilka minut. Owoce powinny pozostać w dużych kawałkach. Gorący dżem wlewamy do małych słoiczków i mocno zakręcamy.

/ 6Chutney z rabarbaru

Obraz
© Fotolia

Nieoczywistą propozycją na wykorzystanie owoców jest przygotowanie chutney'a, czyli swego rodzaju ostrego „dżemu”, idealnie smakującego jako dodatek do mięs. Nie ma co bać się listy składników, choć jest ona dość długa. Zrobienie tej potrawy jest proste. Najważniejszy jest, oczywiście, rabarbar, który obieramy z włókien i kroimy na kawałki. Pozostałe składniki: pokrojona w kostkę cebula, kilka ząbków czosnku, kawałek imbiru (posiekany), dwie szklanki cukru, szklanka octu, szklanka rodzynek, posiekane chili i po dwie łyżeczki: gorczycy, mielonej kolendry, mielonych goździków, mielonego kminu rzymskiego, cynamonu i ostrej papryki. Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu, podgrzewamy na dużym ogniu, aż rabarbar puści sok, a cukier się rozpuści. Zmniejszamy gaz i dusimy wszystko mieszając przez godzinę. Przekładamy do słoików. Wytrawny, nieoczywisty i bardzo smaczny!

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje