Kluski, makaron, pieczywo bez glutenu. To naprawdę możliwe!
Przewodnik po bezglutenowych mąkach
Wśród ambasadorów tej teorii jest np. wielu sportowców, którzy twierdzą, że rezygnacja z tego składnika, przełożyła się u nich na lepszą kondycję fizyczną i samopoczucie. Dieta bezglutenowa, dla jednych obowiązkowa, dla innych z wyboru, wiąże się ze sporymi ograniczeniami. Szczególnie dotkliwie widać to w polskiej kuchni, która słynie z białego pieczywa, klusek, pierogów i innych mącznych smakołyków. Tymczasem najpopularniejsze mąki jak pszenna czy żytnia są bardzo bogate w ten związek. Na szczęście osoby unikające glutenu nie muszą rezygnować z ulubionych dań. Wystarczy, że zmodyfikują przepis i sięgną po mąki bezglutenowe. Zanim udamy się na zakupy, poznajmy ich właściwości i zastosowanie. Warto też pamiętać, że mąki bezglutenowe można za sobą łączyć i, wykorzystując ich różne właściwości, tworzyć idealne dla naszych potrzeb mieszanki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl