Kawior za 300 zł czy tapenada z oliwek za 10 zł. Zamieszanie wokół jadłospisu lekarzy rezydentów

Protest głodowy lekarzy rezydentów to obecnie jeden z najgłośniejszych tematów w polskich mediach i na arenie politycznej. Młodzi lekarze chcą zwrócić uwagę rządu i obywateli na nieodpowiednie warunki pracy, jednocześnie żądając podwyższenia płac. I choć teraz możemy oglądać ich z butelkami wody, portal TVP Info przyjrzał się ich menu na prywatnych profilach w portalach społecznościowych.

Tapenada z czarnych oliwek to pyszna propozycja do kanapek i tapas.
Źródło zdjęć: © iStock.com

Zdaniem dziennikarzy TVP Info Tomasz Rynkiewicz, jeden z młodych rezydentów, który zarabia 9 zł na godzinę, lubi luksus i chwali się nim w sieci. Jednym z głównych zarzutów były kanapki z kawiorem i szynką długo dojrzewającą z zagranicznej wycieczki. Informacja na podstawie analizy zdjęć nie pozostała bez odpowiedzi protestujących i internautów.

Kawiorowa zagadka rozwiązana

Czarny kawior okazał się... tapenadą, czyli pastą z czarnych oliwek. Wyjaśnił to sam zainteresowany w rozmowie z "Gazetą Wyborczą", tłumacząc, że w Meksyku był na praktykach i miał okazję spróbować oliwkowej przekąski znacznie tańszej niż ikra jesiotra.

A co na to świat gastronomii? Dania te wizualnie mogą być podobne, ale to dwie różne propozycje. Amator może pomylić je na zdjęciach, ale pierwszy gryz zdecydowanie rozwieje wszelkie wątpliwości.

Czarny kawior dla wybranych

Luksusowe przystawki z rybią ikrą w ekskluzywnych lokalach faktycznie nie kosztują mało. Przykładowo w warszawskiej restauracji "L'Arc" możemy skosztować na przystawkę kawior z jesiotra (10 g) z wódką (40 ml) za 99 złotych. Przysmak ten znajdziemy w delikatesach i sklepach internetowych, a ceny wahają się od 18 zł (czerwony kawior z mintaja) po nawet do 330 zł (kawior czarny z jesiotra syberyjskiego).

Obraz
© iStock.com

Tapenada w polskim domu

Z kolei tapenadę możemy zjeść jako szybkie tapas, czyli przystawki. Są dostępne na meksykańskich i hiszpańskich ulicach, a jednocześnie łatwo je odtworzyć w polskim domu za ok. 10 złotych. Wystarczy kupić słoik czarnych oliwek bez pestek (w dyskoncie produkt dostępny jest za ok. 3 złote) i zmiksować zawartość z 2 łyżeczkami kaparów (także z popularnych dyskontów), czosnkiem, pieprzem, ostrą papryką w proszku, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja