Kasze doskonałe na chłodne dni. Jak je wykorzystać w kuchni?
Gryczana, jaglana, a może jęczmienna?
Dlaczego warto wykorzystywać ją w codziennej diecie? Jak stworzyć pyszny i pożywny posiłek z jej udziałem? Przepisy poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Jadalne nasiona zbóż stanowią jeden z fundamentów zbilansowanej i zdrowej diety, co potwierdza Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia. Zgodnie z jej zaleceniami produkty zbożowe, w tym kasze, powinny być nieodłącznym elementem naszego codziennego jadłospisu. Dlaczego to takie ważne? Kasze są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. Dodatkowo, zawierają duże ilości błonnika pokarmowego. I, co też niezwykle ważne obecnie, gdy nasza doba zdaje się mieć wciąż za mało godzin, dania z kaszą w roli głównej są szybkie i łatwe w przygotowaniu.