Kasza jaglana – moda na zdrowie
Kasza jaglana wróciła do łask i dziś walczy o miano jednej z najmodniejszych kasz ostatnich sezonów. Uważana za najstarszą, a zarazem niezwykle zdrową, powróciła na polskie stoły w trochę nowej odsłonie. Otrzymywana z nasion prosa, stanowi doskonałe źródło białka. Nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby chore na celiakię.
Jak gotować kaszę jaglaną? Aby uzyskać jej pożądany smak i pozbyć się goryczki, należy namoczyć ją w wodzie przez około godzinę i następnie wypłukać. Dla uzyskania lekko orzechowego aromatu, można podprażyć ją na dnie garnka. Po ugotowaniu jest neutralna w smaku, dzięki czemu można ją komponować z wieloma składnikami. Kasza jaglana stanowi świetny dodatek do mięs czy warzyw. Idealnie sprawdza się w wersji wegetariańskiej – jako główny składnik kotlecików, sałatek czy tarty. Hitem tego sezonu okazała się jaglanka w wersji śniadaniowej, np. z owocami czy orzechami. Jest to propozycja na pożywny, lekki i zdrowy posiłek, który doda energii na resztę dnia.