Kaszanka - polski przysmak nowym hitem kulinarnym

Wszystko wskazuje na to, że rozpoczynający się rok będzie upływem w duchu powrotu do tradycji. A na pewno, jeśli chodzi o kulinarne trendy. Prognozuje się, że jednym z najmodniejszych produktów tego roku będzie popularna w Polsce kaszanka.

Obraz

/ 6Superfood z naszego podwórka

Obraz
© 123RF.COM

Wszystko wskazuje na to, że rozpoczynający się rok będzie upływem w duchu powrotu do tradycji. A na pewno, jeśli chodzi o kulinarne trendy. Prognozuje się, że jednym z najmodniejszych produktów tego roku będzie popularna w Polsce kaszanka. Wymienia się ją razem z algami, czarną fasolą i olejem z awokado jako produkt, który powinien znaleźć się w każdej zdrowej diecie. Potrawa z kaszy i krwi to nie tylko polski specjał. Jest popularna także wśród Brytyjczyków, którzy "black pudding" jadają głównie na śniadania.

/ 6Zdrowotne właściwości kaszanki

Obraz
© 123RF.COM

Dlaczego właśnie kaszanka? Przecież zwykle kojarzymy ją z tłuszczem i tuczącymi daniami z grilla, które podnoszą poziom złego cholesterolu. Okazuje się, że odpowiednio przygotowana jest doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, których brakuje w diecie współczesnego człowieka. Są to przede wszystkim żelazo i cynk. Pierwiastki te zapobiegają anemii, bo wspomagają produkcję czerwonych krwinek. W dodatku kaszanka to doskonałe źródło białka, potasu i magnezu. Dodawane do kiełbasy z krwi kasze, zwłaszcza jęczmienne i gryczana mają zbawienny wpływ na zdrowie. Zawierają minerały, błonnik i witaminy m.in. z grupy B, które polepszają nastrój i korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Warto jednak wystrzegać się kaszanek kiepskiej jakości, w których składzie dominuje tłuszcz, skórki wieprzowe i chemiczne dodatki. W niczym nie przypominają
tradycyjnej kaszanki, wytworzonej według najlepszych tradycji masarskich.

/ 6Co powinno być w jej składzie?

Obraz
© 123RF.COM

W zależności od regionu, kaszanka może różnić się składem, kształtem, a nawet nazwą. Na Śląsku nazywana jest krupniokiem. Kaszanka nie jest naszym rodzimym wyrobem kulinarnym. Prawdopodobnie pomysł na aromatyczną kiełbasę na bazie krwi i kaszy dotarł do nas z Niemiec, gdzie tego typu przysmaki jadało się już w średniowieczu. Według tradycyjnych receptur, dobrej jakości kaszanka musi zawierać kaszę gryczaną lub jęczmienną, krew, podroby, mięso wieprzowe, cebulę, czosnek, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

/ 6Nie tylko z grilla

Obraz
© 123RF.COM

W Polsce sprzedaje się najwięcej kaszanki latem, w sezonie grillowym. Rzadziej sięgamy po nią w ciągu roku. Tymczasem jest wiele pomysłów, by ciekawie wykorzystać kaszankę w kuchni. Świetnie sprawdza się jako farsz do pierogów, składnik tart i zapiekanek. Jej smak dobrze komponuje się z bardzo zdrową kiszoną kapustą, jabłkami, pieczarkami i papryką. Zamiast smażyć w głębokim tłuszczu, lepiej ją dusić, piec lub jeść na zimno. Ma wtedy znacznie mniej kalorii.

/ 6Kaszanka z jabłkami i cydrem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 0,5 kg kaszanki, 2 jabłka, 2 cebule, 1 szklanka cydru, garść rodzynek, 2 łyżeczki soku z cytryny, olej, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Jabłka pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. Podsmażać chwilę na patelni. Kaszankę lekko ponacinać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać cebulę, jabłka, rodzynki. Zalać szklanką cydru. Posypać solą i pieprzem. Piec przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

/ 6Zapiekanka z kaszanki z suszonymi śliwkami

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *400 g kaszanki, 7 sztuk suszonych śliwek, 2 małe cebule, 0,5 kg ziemniaków, gałka muszkatołowa, cynamon, sól, pieprz, 40 g masła, 70 ml mleka, 0,5 łyżeczki majeranku

*Przygotowanie: *Pokrojoną cebulę zeszklić na odrobinie masła. Kaszankę obrać z flaka i pokroić w plasterki. Podsmażyć na patelni razem z cebulą, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojone w małe kawałki suszone śliwki. Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną cynamonu i gałki. Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Dodać masło, mleko i majeranek i zmiksować na gładką masę. Rozłożyć na kaszance. Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier