Kaszanka - polski przysmak nowym hitem kulinarnym

Wszystko wskazuje na to, że rozpoczynający się rok będzie upływem w duchu powrotu do tradycji. A na pewno, jeśli chodzi o kulinarne trendy. Prognozuje się, że jednym z najmodniejszych produktów tego roku będzie popularna w Polsce kaszanka.

Obraz

/ 6Superfood z naszego podwórka

Obraz
© 123RF.COM

Wszystko wskazuje na to, że rozpoczynający się rok będzie upływem w duchu powrotu do tradycji. A na pewno, jeśli chodzi o kulinarne trendy. Prognozuje się, że jednym z najmodniejszych produktów tego roku będzie popularna w Polsce kaszanka. Wymienia się ją razem z algami, czarną fasolą i olejem z awokado jako produkt, który powinien znaleźć się w każdej zdrowej diecie. Potrawa z kaszy i krwi to nie tylko polski specjał. Jest popularna także wśród Brytyjczyków, którzy "black pudding" jadają głównie na śniadania.

/ 6Zdrowotne właściwości kaszanki

Obraz
© 123RF.COM

Dlaczego właśnie kaszanka? Przecież zwykle kojarzymy ją z tłuszczem i tuczącymi daniami z grilla, które podnoszą poziom złego cholesterolu. Okazuje się, że odpowiednio przygotowana jest doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, których brakuje w diecie współczesnego człowieka. Są to przede wszystkim żelazo i cynk. Pierwiastki te zapobiegają anemii, bo wspomagają produkcję czerwonych krwinek. W dodatku kaszanka to doskonałe źródło białka, potasu i magnezu. Dodawane do kiełbasy z krwi kasze, zwłaszcza jęczmienne i gryczana mają zbawienny wpływ na zdrowie. Zawierają minerały, błonnik i witaminy m.in. z grupy B, które polepszają nastrój i korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Warto jednak wystrzegać się kaszanek kiepskiej jakości, w których składzie dominuje tłuszcz, skórki wieprzowe i chemiczne dodatki. W niczym nie przypominają
tradycyjnej kaszanki, wytworzonej według najlepszych tradycji masarskich.

/ 6Co powinno być w jej składzie?

Obraz
© 123RF.COM

W zależności od regionu, kaszanka może różnić się składem, kształtem, a nawet nazwą. Na Śląsku nazywana jest krupniokiem. Kaszanka nie jest naszym rodzimym wyrobem kulinarnym. Prawdopodobnie pomysł na aromatyczną kiełbasę na bazie krwi i kaszy dotarł do nas z Niemiec, gdzie tego typu przysmaki jadało się już w średniowieczu. Według tradycyjnych receptur, dobrej jakości kaszanka musi zawierać kaszę gryczaną lub jęczmienną, krew, podroby, mięso wieprzowe, cebulę, czosnek, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

/ 6Nie tylko z grilla

Obraz
© 123RF.COM

W Polsce sprzedaje się najwięcej kaszanki latem, w sezonie grillowym. Rzadziej sięgamy po nią w ciągu roku. Tymczasem jest wiele pomysłów, by ciekawie wykorzystać kaszankę w kuchni. Świetnie sprawdza się jako farsz do pierogów, składnik tart i zapiekanek. Jej smak dobrze komponuje się z bardzo zdrową kiszoną kapustą, jabłkami, pieczarkami i papryką. Zamiast smażyć w głębokim tłuszczu, lepiej ją dusić, piec lub jeść na zimno. Ma wtedy znacznie mniej kalorii.

/ 6Kaszanka z jabłkami i cydrem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 0,5 kg kaszanki, 2 jabłka, 2 cebule, 1 szklanka cydru, garść rodzynek, 2 łyżeczki soku z cytryny, olej, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Jabłka pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. Podsmażać chwilę na patelni. Kaszankę lekko ponacinać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać cebulę, jabłka, rodzynki. Zalać szklanką cydru. Posypać solą i pieprzem. Piec przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

/ 6Zapiekanka z kaszanki z suszonymi śliwkami

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *400 g kaszanki, 7 sztuk suszonych śliwek, 2 małe cebule, 0,5 kg ziemniaków, gałka muszkatołowa, cynamon, sól, pieprz, 40 g masła, 70 ml mleka, 0,5 łyżeczki majeranku

*Przygotowanie: *Pokrojoną cebulę zeszklić na odrobinie masła. Kaszankę obrać z flaka i pokroić w plasterki. Podsmażyć na patelni razem z cebulą, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojone w małe kawałki suszone śliwki. Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną cynamonu i gałki. Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Dodać masło, mleko i majeranek i zmiksować na gładką masę. Rozłożyć na kaszance. Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów