Zdrowotne właściwości kaszanki
Dlaczego właśnie kaszanka? Przecież zwykle kojarzymy ją z tłuszczem i tuczącymi daniami z grilla, które podnoszą poziom złego cholesterolu. Okazuje się, że odpowiednio przygotowana jest doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, których brakuje w diecie współczesnego człowieka. Są to przede wszystkim żelazo i cynk. Pierwiastki te zapobiegają anemii, bo wspomagają produkcję czerwonych krwinek. W dodatku kaszanka to doskonałe źródło białka, potasu i magnezu. Dodawane do kiełbasy z krwi kasze, zwłaszcza jęczmienne i gryczana mają zbawienny wpływ na zdrowie. Zawierają minerały, błonnik i witaminy m.in. z grupy B, które polepszają nastrój i korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Warto jednak wystrzegać się kaszanek kiepskiej jakości, w których składzie dominuje tłuszcz, skórki wieprzowe i chemiczne dodatki. W niczym nie przypominają
tradycyjnej kaszanki, wytworzonej według najlepszych tradycji masarskich.