Karambola, czyli gwiazda wśród owoców
Wyjątkowy przysmak
Piękny dodatek do drinków, ale nie tylko. Oto jak użyć tego egzotycznego okazu w kuchni.
Oskomian pospolity, karambola, star fruit (gwiaździsty owoc) - pod wszystkimi tymi nazwami kryje się niewielki, żółty owoc. W Polsce jest on mało popularny, jednak od jesieni do wiosny możemy spotkać go w większych marketach. Pospolicie stosowany jest przede wszystkim w Azji, zwłaszcza w Malezji czy Indonezji, skąd się wywodzi. Dziś jest jednak uprawiany w wielu azjatyckich krajach, a nawet na innych kontynentach np. w Ameryce Południowej.
Choć karambola ma przyjemny smak i znajduje wiele zastosowań w kuchni (a także w branży kosmetycznej), najbardziej ceniona jest ze względu na swój dekoracyjny wygląd. Niepozorna w całości, po przekrojeniu w plasterki zmienia się w piękne pięcioramienne gwiazdy. W tej formie spotkamy ją bardzo często jako ozdobę kieliszków z tropikalnymi drinkami czy egzotycznych deserów. *Ale jak użyć jej w kuchni, jakie składniki odżywcze skrywa i czym kierować się przy zakupie? Oto kilka podpowiedzi. *