Karambola, czyli gwiazda wśród owoców

Piękny dodatek do drinków, ale nie tylko. Oto jak użyć tego egzotycznego okazu w kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Wyjątkowy przysmak

Obraz
© Shutterstock.com

Oskomian pospolity, karambola, star fruit (gwiaździsty owoc) - pod wszystkimi tymi nazwami kryje się niewielki, żółty owoc. W Polsce jest on mało popularny, jednak od jesieni do wiosny możemy spotkać go w większych marketach. Pospolicie stosowany jest przede wszystkim w Azji, zwłaszcza w Malezji czy Indonezji, skąd się wywodzi. Dziś jest jednak uprawiany w wielu azjatyckich krajach, a nawet na innych kontynentach np. w Ameryce Południowej.

Choć karambola ma przyjemny smak i znajduje wiele zastosowań w kuchni (a także w branży kosmetycznej), najbardziej ceniona jest ze względu na swój dekoracyjny wygląd. Niepozorna w całości, po przekrojeniu w plasterki zmienia się w piękne pięcioramienne gwiazdy. W tej formie spotkamy ją bardzo często jako ozdobę kieliszków z tropikalnymi drinkami czy egzotycznych deserów. *Ale jak użyć jej w kuchni, jakie składniki odżywcze skrywa i czym kierować się przy zakupie? Oto kilka podpowiedzi. *

/ 6Źródło cennych składników

Obraz
© 123RF.COM

Fantazyjny kształt kryje owoc o delikatnym kwaśno-słodkim aromacie. Orzeźwiający miąższ dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych substancji odżywczych. Przede wszystkim jest bogaty w witaminy A i C, a także magnez, żelazo i wapń. Owoc ten nie jest jednak polecany osobom cierpiącym na dolegliwości układu moczowego, gdyż ze względu na wysoki poziom kwasu szczawiowego, sprzyja tworzeniu się kamieni nerkowych.

/ 6Jak wybrać i wykorzystać karambolę?

Obraz
© Shutterstock.com

Kupując karambolę, warto dokładnie się jej przyjrzeć. Ze względu na specyficzny kształt nie łatwo ją bowiem przewozić i często dochodzi do uszkodzeń w czasie transportu. Wybierajmy zawsze owoce o ładnej skórce, na której nie ma widocznych skaz. Im ciemniejszy kolor skórki, tym słodszy smak owocu. Zielonkawe karambole są nie całkiem dojrzałe i będą bardziej cierpkie.

Karambola w kuchni pełni najczęściej funkcję dekoracyjną lub stanowi dodatek do rozmaitych potraw. W tym celu wykorzystujemy owoce surowe lub kandyzowane. Gwiaździste plasterki zdobią kieliszki z napojami czy desery - np. lody, czy galaretki, a także sałatki. Wspaniale podkreśli aromat lekkich sałatek z awokado, doda też aromatu i bardziej egzotycznego posmaku sałatkom na bazie kurczaka czy owoców morza. Ale to nie jedyne możliwości.

/ 6Do deserów i dań obiadowych

Obraz
© Shutterstock.com

Słodko-kwaskowy smak karamboli sprawia, że do drinków, sałatek czy deserów warto ją dodać nie tylko dla ozdoby. Ten niepozorny owoc pasuje do wszystkich owoców morza i ryb, ale także do delikatnych mięs, np. drobiu. Jeśli chcemy wykorzystać karambolę do dań obiadowych, możemy podsmażyć ją krótko na maśle - dzięki temu odrobinę zmięknie i zmieni swoją teksturę, jednak jej magiczny kształt pozostanie. Karambolę możemy także poddusić, jednak nie powinno się tego robić zbyt długo, jeśli nie chcemy, by się rozpadła.

Doskonale smakują też koktajle z dodatkiem karamboli. Możemy dodać ją do rozmaitych innych owoców, najlepiej jednak czuje się w towarzystwie słodkich, ciężkich smaków - np. banana. Przed zmiksowaniem z innymi owocami (i dodatkami: jak cukier trzcinowy, miód czy przyprawy np. cynamon), warto odciąć końcówki karamboli i twardą skórkę z brzegów jej pięciu ramion.

/ 6Efektowny dodatek

Obraz
© Shutterstock.com

Kandyzowane gwiazdki można jeść soute albo dodać je do ciasta np. ułożyć - oczywiście jeszcze przed wypieczeniem - na wierzchu babeczek. Nie tylko lekko zmienią ten prosty deser w małe dzieło sztuki, ale także nadadzą mu delikatny, świeży, słodko-cytrynowy aromat. Jeśli nie mamy kandyzowanej karamboli, możemy użyć surowej.

Subtelny smak gwiaździstego owocu można zachować na dłużej, przyrządzając z niego przetwory. Najczęściej z tego owocu robi się dżemy. Piękne i smaczne są też karambolowe pikle. Kwaśne odmiany owocu wykorzystywane są także do tworzenia win.

/ 6Przechowywanie karamboli

Obraz
© Shutterstock.com

Gwiaździste owoce są dość trwałe. W lodówce możemy je przechowywać przez tydzień, a nawet dłużej. Pamiętajmy tylko, by umyć karambolę dopiero przed jej wykorzystaniem, a nie przed włożeniem do lodówki - woda przyśpieszy bowiem proces więdnięcia i psucia owocu. Zanim zaczniemy eksperymentować z kwaskowymi gwiazdkami, spróbujmy karamboli na surowo. Możemy najpierw ją obrać, albo zjeść ze skórką - koniecznie najpierw ją myjąc - lepiej jednak odciąć twarde brzegi ramion.
Warto już teraz zacząć oswajać ten niezwykły owoc. Już za dwa miesiące święta i naturalne, aromatyczne gwiazdki, doskonale skomponowane z posiłkiem, z pewnością dodadzą naszym świątecznym daniom magii i uroku.
Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości