11 warzyw i owoców, które powinieneś jeść, kiedy chcesz schudnąć

Owoce i warzywa to podstawa diety każdej osoby, której zależy na zdrowiu i dbaniu o siebie. O produktach tych nie powinny zapominać osoby będące na diecie i tym samym dążące do poprawienia kondycji ciała i samopoczucia. Powinny one szczególnie skupić się na wybieraniu warzyw i owoców, które są bardziej dietetyczne niż inne. Chodzi o warzywa i owoce o wysokiej zawartości błonnika i niskim indeksie glikemicznym. Ich smak i właściwości można dodatkowo podkręcić odpowiednim przygotowaniem czy zestawieniem.

Obraz

/ 10Jabłko i gruszka

Obraz
© 123RF

Wiele badań dowodzi, że osoby spożywające owoce i warzywa kilka razy w ciągu dnia mogą liczyć na połowę mniejszy przyrost wagi. Nawet wtedy, kiedy nie planowały odchudzania. Warto zatem wprowadzić do swojej diety te cenne elementy. Mogą one tylko pomóc, na pewno nie zaszkodzą.

W Polsce jabłek pod dostatkiem - jest z czego wybierać. Do codziennej diety warto włączyć chociaż jedno dziennie - jabłka są źródłem błonnika wspomagającego wchłanianie, zawierają mnóstwo witamin i antyoksydantów. I pasują absolutnie do wszystkiego. Poza jedzeniem świeżych jabłek czy gruszek, warto wykorzystać je do surówek - szczególnie polecamy banalnie prostą i pyszną ze startych jabłek i marchewek. Jabłka są niskokaloryczne, soczyste i pasują zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Jabłka możesz ugotować bądź upiec - to sposób na pyszny, ale lekko urozmaicony deser.

Z gruszkami jest podobnie choć zawierają one więcej cukru niż jabłka. Mogą jednak stanowić jeden z najpyszniejszych deserów - wystarczy je ugotować i dodać do nich odrobinę roztopionej gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao.

/ 10Pomarańcze

Obraz
© 123RF

To jedno z najcenniejszych źródeł witaminy C. Należy pamiętać o tym, że pomarańcze zawiera fruktozę, ale umiejętnie włączone do diety mogą tylko wspomóc nasze zdrowie. Warto przygotować z nich sok, który idealnie współgra niemalże z każdym daniem.

/ 10Kalafior

Obraz
© 123RF

Pojawia się na naszych stołach często, ale przeważnie w tej samej formie. Można go upiec, zjeść na surowo lub połączyć z koperkiem i łyżką jogurtu naturalnego, aby stworzyć pyszną i niskokaloryczną, ale nadal sytą, surówkę. Kalafior jest źródłem potasu, magnezu, manganu i witamin z grupy B, a także kwasu foliowego.

/ 10Owoce jagodowe, zwane leśnymi

Obraz
© 123RF

Nikomu nie trzeba przypominać, że maliny, jeżyny, borówki i jagody są bogatym źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Dzięki nim wzmacniamy swój organizm i wolniej się starzejemy. Do tego wszystkiego owoce leśne są pyszne i łatwe w przygotowaniu - nie trzeba ich obierać czy dosładzać - a od tego już krótka droga do włączenia ich do codziennej diety. Warto zatem robić z nich koktajle, dodawać świeże owoce do owsianki, jeść na surowo czy z jogurtem naturalnym.

/ 10Fasolka szparagowa

Obraz
© 123RF

Zielona fasolka szparagowa jest bogatsza w kwas foliowy i witaminę A, ale żółta jest równie smaczna i bogata w witaminy C, E, K czy dużo białka. Przygotowanie smacznej fasolki jest banalnie proste - wystarczy ją ugotować lub dodatkowo podsmażyć i dodatek do obiadu gotowy.

/ 10Marchew

Obraz
© 123RF

Surowa marchew jest bardziej wartościowa niż gotowana i ma też niski indeks glikemiczny (w przeciwieństwie do ugotowanej czy upieczonej). Marchew warto spożywać ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu, witamin B, C, E, H, K czy PP oraz kwasu foliowego. Przepysznie smakuje w połączeniu ze startym jabłkiem. To doskonały dodatek do każdego obiadu.

/ 10Brokuły

Obraz
© 123RF

Brokuły powinno się blanszować, czyli wrzucać do ciepłej wody, a następnie jeść. Niestety często zdarza nam się je rozgotować. Ta wartościowa odmiana kapusty warzywnej ma właściwości antynowotworowe, zawiera witaminy A, C, K, wapń, sód i potas. Brokuły możesz dodawać do sałatek, ale jeśli jeszcze nie próbowałeś kremu z magicznym zielonym warzywem w roli głównej, czas to zmienić.

/ 10Papryka

Obraz
© 123RF

Najbardziej wartościowa jest ta surowa. Papryka to warzywo, które można jeść na różne sposoby. Od kanapki, przez sałatkę, po pieczoną i faszerowaną. W zależności od jej gatunku i koloru jej właściwości są inne. Jedzenie papryki jest doskonałe dla naszej odporności. Zawiera ona witaminy A, C, E, potas, a także sód. Ostra papryka poprawia nastrój - wszystko za sprawą zawartej w niej kapsaicyny. Jest zatem doskonałym antydepresantem, po który powinniśmy sięgać szczególnie teraz - w okresie jesienno-zimowym.

/ 10Brukselka

Obraz
© 123RF

Nie jest to zbyt lubiane warzywo, ale łatwo to zmienić. Wystarczy zadbać o to, aby cenne źródło witamin A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, H i potasu, magnezu, wapnia, sodu, karotenu czy kwasu foliowego, nie było rozgotowane. 100 g tego cennego składnika to zaledwie 42 kcal. W jarzynowej zupie sprawdzi się idealnie.

10 / 10Awokado

Obraz
© 123RF

Niedoceniane, a bardzo zdrowe. Awokado dostarcza nam dobrych tłuszczów i jest bogate w witaminę E - witaminę młodości. Owoc ten jest pyszny na surowo - warto wykorzystać go jako bazę do sałatek czy past, które idealnie sprawdzą się na kanapce. Aby uwydatnić smak awokado można skropić je sokiem z cytryny albo limonki.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości