Curry z kalafiorem
I na koniec coś egzotycznego. Indyjskie curry z kalafiora jest bardzo popularne nie tylko w Azji, ale również w wielu wegetariańskich restauracjach w Europie. Składnikami curry są: kalafior, dwie duże cebule, świeży imbir, kilka ząbków czosnku, dwie ostre papryczki chili, puszka pomidorów bez skórki, łyżka przyprawy curry, po łyżeczce: kminu rzymskiego, pieprzu, kurkumy, garam masali, puszka mleczka kokosowego. Cebule kroimy w plasterki, czosnek, imbir i chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, podsmażamy, dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy, doprawiamy solą. Wlewamy mleczko kokosowe i wkładamy różyczki kalafiora. Dusimy 15 minut na dużym ogniu, by sos się zredukował. Podajemy z ryżem.