wp
Drożdżowe maślane bułeczki
x-news/Dzień Dobry TVN
abc gotowania
17-11-2016 (16:40)

Drożdżowe maślane bułeczki

Kilka sposobów na maślane bułeczki - wytrawnie i na słodko.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie

Drożdżowe ciasto maślane kojarzy nam się raczej z deserem lub słodką przekąską, jednak, jak się okazuje, może stanowić również świetny dodatek do wytrawnych dań. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał nam przepisy na maślane bułeczki w niekonwencjonalnych odsłonach.

wp

Składniki na ciasto maślane:

200 ml mleka
20 g drożdży
5 żółtek
4 łyżki cukru
500 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
120 g masła

Przygotowanie:

W mleku rozpuścić drożdże. Dodać żółtka i cukier. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i sól, lekko zagnieść. Dodawać partiami masło, ciągle zagniatając, aż masło wchłonie się w ciasto. W razie potrzeby lekko podsypać je mąką. Ciasto przełożyć do misy, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

wp

Farsz serowy:
200 g twarogu
5 łyżek mleka
2 łyżki cukru
200 g mrożonych jagód

Farsz cynamonowy:
4 łyżki rozpuszczonego masła
6 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu

Przygotowanie:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki okrąg. Połowę okręgów posypać twarogiem wymieszanym z mlekiem i cukrem. Na twarogu ułożyć jagody. Zwinąć w ruloniki, na środku zrobić nacięcia wzdłuż i przez środek przełożyć końce ruloników. Drugą część placuszków posmarować roztopionym masłem. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zrolować i powtórzyć czynności jak z poprzednim farszem. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut następnie piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 20-25 minut.

POLECAMY:

wp

**Kaloryczność najpopularniejszych bułek**

**Drożdżowe obwarzanki jak u babci**

**Drożdżowe pierogi z farszem ze słodkiej kapusty**

wp
wp
wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.