Domowa nutella. Szybki krem kakaowy na śniadanie
Krem kakaowy z orzechami à la słynna Nutella. Ten krem szturmem podbił cały świat. W Polsce święci tryumfy od lat 90., kiedy to każde dziecko marzyło o kromce chleba z niebywale słodkim kremem z dodatkiem orzechów laskowych. Dziś wiemy, że są zdrowsze alternatywy dla kremu z półki sklepowej – przepis na jedną z nich przedstawiamy poniżej.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 2 szklanki orzechów laskowych
- 2 czubate łyżki kakao naturalnego
- 0,5 szklanki mleka 3,2 procent
- kilka kropli aromatu waniliowego lub 0,5 łyżeczki pasty waniliowej
- 3 łyżki miodu
- Orzechy pozbawione łupin podprażyć na suchej patelni aż skórka zbrązowieje.
- Lekko przestudzić i usunąć skórkę przez pocieranie orzechów ręcznikiem papierowym.
- Orzechy laskowe przesypać do blendera o dużej mocy i miksować je aż staną się płynną, jednorodną masą.
- Do orzechowej masy dodać pozostałe składniki: aromat waniliowy, miód, kakao i mleko.
- Ponownie zblendować aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Spróbować i ewentualnie dosłodzić do smaku lub dodać więcej kakao.
- Przełożyć do czystego słoiczka i przechowywać w lodówce.
Mleko można zastąpić jednym dojrzałym awokado zblendowanym na gładko z orzechami i miodem oraz łyżką napoju roślinnego (np. z nerkowców lub migdałów).
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Podziel się opinią
Komentarze