Co siedzi w pestkach?

Pestki mają dobroczynny wpływ na zdrowie oraz urodę. Poprawiają wzrok, obniżają ciśnienie oraz poziom cholesterolu. Zawierają wartościowe substancje odżywcze, minerały i witaminy. W kuchni są pysznym dodatkiem do potraw, a warto je też podjadać między posiłkami.

Obraz

/ 8Wartościowy dodatek

Obraz
© 123RF

Niektóre pestki jemy chętnie, inne wypluwamy. Niepotrzebnie. Mają dobroczynny wpływ na zdrowie oraz urodę. Zawierają wartościowe substancje odżywcze, minerały i witaminy. W kuchni są pysznym dodatkiem do potraw, a warto je też podjadać między posiłkami.

/ 8Pestki dyni

Obraz
© 123RF

W kuchni możemy wykorzystać nie tylko pomarańczowy miąższ dyni, ale też zdrowe zielone pestki. Hamują procesy starzenia organizmu, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole i prawie pełen pakiet witamin z grupy B. Bogate są także w bardzo ważny cynk pomocny w schorzeniach prostaty. Chrupanie pestek dyni zaleca się przy schorzeniach pęcherza i dróg moczowych. Ze względu na zawartość lecytyny są także doskonałą przekąską dla osób, które mają kłopoty z koncentracją. Ponadto są skuteczne w walce z trądzikiem, korzystnie działają na porost włosów i paznokci. Wystarczy codziennie jeść garść ziaren, by zauważyć poprawę.

/ 8Pestki winogron

Obraz
© 123RF

Winogrona znane są ze swoich wspaniałych właściwości zdrowotnych. To przede wszystkim zasługa przeciwutleniaczy, które wymiatają z organizmu wolne rodniki przyczyniające się do powstawania komórek nowotworowych i przyspieszające procesy starzenia. Jednak nie tylko miąższ zawiera te cenne składniki. Pestki czerwonych winogron pełne są proantocyjanów - związków z grupy flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami. Badania opublikowane w Clinical Cancer Research dowodzą, że wyciąg z pestek dyni hamuje wzrost raka jelita grubego. Ponadto skutecznie obniża on ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi i nie dopuszcza do rozwoju miażdżycy tętnic.

/ 8Pestki pomidora

Obraz
© 123RF

Dobrze wpływają na metabolizm, bo usuwają z jelit szkodliwe substancje. Badania donoszą, że te nasiona są kluczem długiego życia oraz alternatywą dla aspiryny. Naturalny żel zawarty w ziarnach tego warzywa zapewnia odpowiednie krążenie krwi i zapobiega jej krzepnięciu. Można z nich zrobić także naturalny kosmetyk do twarzy. Same pestki są dobrym peelingiem. Rozgnieciona papka z pomidora i jego nasion odpowiednio nawilża i odświeża twarz oraz likwiduje nadmiar wytwarzanego sebum.

/ 8Pestki jabłka

Obraz
© 123RF

Trzeba jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie. Tak obniżymy ryzyko zgonu z powodu zawału serca i udaru. Pamiętajmy jednak , by spożyć je ze skórką, bo tam kryją się cenne substancje. Pestek też nie trzeba wypluwać. Zawierają witaminę B17, czyli amigdalinę, którą medycyna niekonwencjonalna uznaje za potężną broń w walce z rakiem. Co prawda eksperci sceptycznie odnoszą się do tych rewelacji, ale kilka pestek na pewno nie zaszkodzi. Nie przesadzajmy jednak z ilością, bo skutek może być niezbyt przyjemny. W dużych dawkach nasiona przyczyniają się do niestrawności, ponieważ zawierają glikozydy cyjanogenne, które mogą uwalniać cyjanowodór.

/ 8Pestki słonecznika

Obraz
© 123RF

Ziarna zawierają dużo białka i błonnika, poza tym witaminy A, D, E oraz z grupy B. Ze wszystkich nasion, to właśnie słonecznik jest najbogatszym źródłem witaminy B6. Posiada właściwości antynowotworowe i odmładzające. Warto chrupać pestki ponieważ korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. To także bogate źródło żelaza (mają go dwa razy więcej niż rodzynki!), cynku, wapnia oraz potasu. Podobnie jak pestki dyni, nasiona słonecznika zapobiegają schorzeniom gruczołu krokowego u mężczyzn.

/ 8Pestki grejpfruta

Obraz
© 123RF

Nasiona grejpfruta zawierają bioflawonoidy, wykazują też silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Poprawiają odporność organizmu. Wyciąg z pestek jest więc często stosowany w infekcjach przeziębieniowych i katarze. Polecają go dentyści jako środek zwalczający płytkę nazębną oraz leczący zakażenie dziąseł.

/ 8Pestki kiwi i agrestu

Obraz
© 123RF

Pestki dostarczają organizmowi potrzebne składniki i dzięki temu pomagają utrzymać zdrowie. Dlatego nie powinno zabraknąć ich w naszej diecie. Nasiona agrestu oraz kiwi są bogate w pektyny, które mają właściwości spulchniające i są skuteczne przy zaparciach. Pestki arbuza są bogate w dobre tłuszcze. W niektórych krajach są przysmakiem jadanym na surowo, jak pestki słonecznika czy dyni. Wytwarza się z nich olej, znany jest pod nazwami olej ootanga lub olej kalahari. Jest lekki i rzadki, bardzo dobrze się wchłania, nawilża i łagodzi podrażnienia.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości