Chłopski garnek
Składniki:
Przygotowanie: obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę, paprykę pokrój w niewielkie paseczki, pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a cebulę w piórka, ząbki czosnku przepuść przez praskę, a kiełbasę, obraną marchewkę i pieczarki pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek i cebulkę, a kiedy przybiorą złoty kolor, wrzuć kiełbasę i chwilę podsmaż. Teraz dodaj mięso mielone, marchewkę, pieczarki i paprykę. Poczekaj, aż mięso zbrązowieje, dopraw je solą, ostrą oraz słodką papryką i ziołami, 2 liśćmi laurowymi, 3 kulkami ziela angielskiego i pieprzu. Do garnka wrzuć ziemniaki, pokrojone pomidory i dolej tyle wody, by zakryła zawartość garnka. Gotuj wszystko, aż ziemniaki staną się miękkie. Gotowe danie podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!