Czanachy
Składniki:
- ½ kg wołowiny bez kości,
- 4-5 dużych ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 300 g czerwonej fasoli,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- 4 ząbki czosnku,
- suszone zioła: tymianek, bazylia, szałwia,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: fasolę dzień wcześniej namocz w wodzie. Następnego dnia wołowinę pokrój w kostkę i usmaż na oleju rzepakowym. Dodaj namoczoną fasolę, przyprawy i suszone zioła. Zalej wodą tak, by zakryć zawartość garnka i duś całość przez ok. 30 minut. W tym czasie umyj, obierz, pokrój w kostkę marchewki i ziemniaki. Dodaj je do garnka. Na suchej patelni podsmaż mąkę na złoty kolor, dodaj odrobinę zimnej wody, wymieszaj i dodaj do innych składników. Całość zagotuj, dodaj natkę pietruszki i podawaj.