Cały obiad w jednym garnku. Przepisy na pyszne dania jednogarnkowe
Będzie pysznie
Początek jesieni to idealny czas na gotowanie dań jednogarnkowych. To także świetne rozwiązanie dla zapracowanych i tych, którzy nie lubią zmywać stosów brudnych naczyń po przygotowaniu skomplikowanego obiadu. Dodatkowo to duża oszczędność czasu. Wrzucasz wszystko do jednego naczynia i potrawa robi się praktycznie sama. Jeżeli lubisz prostotę i pomysłowość w kuchni, to mamy dla ciebie pięć propozycji na dania jednogarnkowe. Który wybierzesz?
Składniki:
- cukinia
- 5 papryk w różnych kolorach,
- 4 duże pomidory,
- 2 duże cebule,
- 20 dag tłustego boczku,
- łyżka smalcu lub oleju rzepakowego,
- ½ kg cienkiej kiełbasy,
- słodka i ostra papryka w proszku,
- wędzona papryka w proszku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: boczek pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i podsmaż chwilę, by wytopić z niego tłuszcz. Kiedy skwarki się zarumienią, wyjmij je z garnka, a na wytopionym tłuszczu z dodatkiem łyżki oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w słupki i dodaj do garnka. Całość duś przez chwilę, a następnie dopraw słodką, ostrą i wędzoną papryką. Po kilku minutach dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Cukinię umyj, obierz, pokrój w kostkę lub plastry i dodaj do garnka. Czas na kiełbasę – pokrój ją w plasterki i dodaj do warzyw razem ze skwarkami. Kiedy papryka i cukinia zmiękną całkowicie, leczo jest gotowe.
Zobacz także wideo: Przepis na smazony ryż
Chłopski garnek
Przygotowanie: obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę, paprykę pokrój w niewielkie paseczki, pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a cebulę w piórka, ząbki czosnku przepuść przez praskę, a kiełbasę, obraną marchewkę i pieczarki pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek i cebulkę, a kiedy przybiorą złoty kolor, wrzuć kiełbasę i chwilę podsmaż. Teraz dodaj mięso mielone, marchewkę, pieczarki i paprykę. Poczekaj, aż mięso zbrązowieje, dopraw je solą, ostrą oraz słodką papryką i ziołami, 2 liśćmi laurowymi, 3 kulkami ziela angielskiego i pieprzu. Do garnka wrzuć ziemniaki, pokrojone pomidory i dolej tyle wody, by zakryła zawartość garnka. Gotuj wszystko, aż ziemniaki staną się miękkie. Gotowe danie podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Czanachy
- ½ kg wołowiny bez kości,
- 4-5 dużych ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 300 g czerwonej fasoli,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- 4 ząbki czosnku,
- suszone zioła: tymianek, bazylia, szałwia,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: fasolę dzień wcześniej namocz w wodzie. Następnego dnia wołowinę pokrój w kostkę i usmaż na oleju rzepakowym. Dodaj namoczoną fasolę, przyprawy i suszone zioła. Zalej wodą tak, by zakryć zawartość garnka i duś całość przez ok. 30 minut. W tym czasie umyj, obierz, pokrój w kostkę marchewki i ziemniaki. Dodaj je do garnka. Na suchej patelni podsmaż mąkę na złoty kolor, dodaj odrobinę zimnej wody, wymieszaj i dodaj do innych składników. Całość zagotuj, dodaj natkę pietruszki i podawaj.
Kociołek z ziemniakami i kapustą
- główka kapusty włoskiej,
- 6-7 niewielkich ziemniaków,
- 25-30 dag wędzonego boczku,
- 20 dag cienkiej kiełbasy,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz do smaku,
- ostra mielona papryka do smaku.
Przygotowanie: ziemniaki umyj, obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Włóż je do miski, skrop oliwą, posól i podpiecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj obraną oraz pokrojoną w kostkę cebulę, kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula będzie rumiana, dodaj poszatkowaną kapustę i dolej pół szklanki wody. Przykryj, zmniejsz ogień na minimum i duś. Co kilka minut zamieszaj zawartość garnka. Gdy kapusta już zmięknie, a smaki ładnie się połączą, dodaj upieczone ziemniaki, znów zamieszaj i dopraw solą, pieprzem, papryką. Ponownie przykryj patelnię i duś jeszcze przez kilka minut.
Chakalaka
Przygotowanie: w dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Niewielki korzeń imbiru obierz przy pomocy łyżeczki i zetrzyj na tarce – połowę wrzuć do garnka, a drugą część odłóż. Teraz wrzuć pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili (bez pestek), suszone zioła oraz carry i wymieszaj. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce i wrzuć ją do garnka i chwilę podsmaż. Teraz dodaj pokrojone w kostkę papryki, sól i pieprz oraz resztę startego imbiru, zamieszaj całość i smaż przez ok. 5 min. Pod sam koniec gotowania dodaj pomidory oraz groszek. Gotuj jeszcze przez chwilę i gotowe. Smacznego!