Cały obiad w jednym garnku. Przepisy na pyszne dania jednogarnkowe
Będzie pysznie
Leczo
Składniki:
- cukinia
- 5 papryk w różnych kolorach,
- 4 duże pomidory,
- 2 duże cebule,
- 20 dag tłustego boczku,
- łyżka smalcu lub oleju rzepakowego,
- ½ kg cienkiej kiełbasy,
- słodka i ostra papryka w proszku,
- wędzona papryka w proszku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: boczek pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i podsmaż chwilę, by wytopić z niego tłuszcz. Kiedy skwarki się zarumienią, wyjmij je z garnka, a na wytopionym tłuszczu z dodatkiem łyżki oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w słupki i dodaj do garnka. Całość duś przez chwilę, a następnie dopraw słodką, ostrą i wędzoną papryką. Po kilku minutach dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Cukinię umyj, obierz, pokrój w kostkę lub plastry i dodaj do garnka. Czas na kiełbasę – pokrój ją w plasterki i dodaj do warzyw razem ze skwarkami. Kiedy papryka i cukinia zmiękną całkowicie, leczo jest gotowe.
Zobacz także wideo: Przepis na smazony ryż