Cały obiad w jednym garnku. Przepisy na pyszne dania jednogarnkowe

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Będzie pysznie

Obraz
© iStock.com

Początek jesieni to idealny czas na gotowanie dań jednogarnkowych. To także świetne rozwiązanie dla zapracowanych i tych, którzy nie lubią zmywać stosów brudnych naczyń po przygotowaniu skomplikowanego obiadu. Dodatkowo to duża oszczędność czasu. Wrzucasz wszystko do jednego naczynia i potrawa robi się praktycznie sama. Jeżeli lubisz prostotę i pomysłowość w kuchni, to mamy dla ciebie pięć propozycji na dania jednogarnkowe. Który wybierzesz?

Składniki:

  • cukinia
  • 5 papryk w różnych kolorach,
  • 4 duże pomidory,
  • 2 duże cebule,
  • 20 dag tłustego boczku,
  • łyżka smalcu lub oleju rzepakowego,
  • ½ kg cienkiej kiełbasy,
  • słodka i ostra papryka w proszku,
  • wędzona papryka w proszku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: boczek pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i podsmaż chwilę, by wytopić z niego tłuszcz. Kiedy skwarki się zarumienią, wyjmij je z garnka, a na wytopionym tłuszczu z dodatkiem łyżki oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w słupki i dodaj do garnka. Całość duś przez chwilę, a następnie dopraw słodką, ostrą i wędzoną papryką. Po kilku minutach dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Cukinię umyj, obierz, pokrój w kostkę lub plastry i dodaj do garnka. Czas na kiełbasę – pokrój ją w plasterki i dodaj do warzyw razem ze skwarkami. Kiedy papryka i cukinia zmiękną całkowicie, leczo jest gotowe.

Zobacz także wideo: Przepis na smazony ryż

/ 5Chłopski garnek

Obraz
© 123RF.COM
  • 4 ziemniaki,
  • duża marchewka,
  • 2 duże pomidory,
  • 250 g pieczarek,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • 250 g ulubionej kiełbasy,
  • czerwona papryka,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe,
  • ostra i słodka papryka,
  • zioła: majeranek, tymianek, estragon, oregano,
  • sól do smaku,
  • olej.

Przygotowanie: obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę, paprykę pokrój w niewielkie paseczki, pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a cebulę w piórka, ząbki czosnku przepuść przez praskę, a kiełbasę, obraną marchewkę i pieczarki pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek i cebulkę, a kiedy przybiorą złoty kolor, wrzuć kiełbasę i chwilę podsmaż. Teraz dodaj mięso mielone, marchewkę, pieczarki i paprykę. Poczekaj, aż mięso zbrązowieje, dopraw je solą, ostrą oraz słodką papryką i ziołami, 2 liśćmi laurowymi, 3 kulkami ziela angielskiego i pieprzu. Do garnka wrzuć ziemniaki, pokrojone pomidory i dolej tyle wody, by zakryła zawartość garnka. Gotuj wszystko, aż ziemniaki staną się miękkie. Gotowe danie podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

/ 5Czanachy

Obraz
© Fotolia
  • ½ kg wołowiny bez kości,
  • 4-5 dużych ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 300 g czerwonej fasoli,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • 4 ząbki czosnku,
  • suszone zioła: tymianek, bazylia, szałwia,
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: fasolę dzień wcześniej namocz w wodzie. Następnego dnia wołowinę pokrój w kostkę i usmaż na oleju rzepakowym. Dodaj namoczoną fasolę, przyprawy i suszone zioła. Zalej wodą tak, by zakryć zawartość garnka i duś całość przez ok. 30 minut. W tym czasie umyj, obierz, pokrój w kostkę marchewki i ziemniaki. Dodaj je do garnka. Na suchej patelni podsmaż mąkę na złoty kolor, dodaj odrobinę zimnej wody, wymieszaj i dodaj do innych składników. Całość zagotuj, dodaj natkę pietruszki i podawaj.

/ 5Kociołek z ziemniakami i kapustą

Obraz
© iStock.com
  • główka kapusty włoskiej,
  • 6-7 niewielkich ziemniaków,
  • 25-30 dag wędzonego boczku,
  • 20 dag cienkiej kiełbasy,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ostra mielona papryka do smaku.

Przygotowanie: ziemniaki umyj, obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Włóż je do miski, skrop oliwą, posól i podpiecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj obraną oraz pokrojoną w kostkę cebulę, kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula będzie rumiana, dodaj poszatkowaną kapustę i dolej pół szklanki wody. Przykryj, zmniejsz ogień na minimum i duś. Co kilka minut zamieszaj zawartość garnka. Gdy kapusta już zmięknie, a smaki ładnie się połączą, dodaj upieczone ziemniaki, znów zamieszaj i dopraw solą, pieprzem, papryką. Ponownie przykryj patelnię i duś jeszcze przez kilka minut.

/ 5Chakalaka

Obraz
© Shutterstock.com
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • imbir,
  • łyżeczka curry,
  • papryczka chili,
  • zioła: tymianek, majeranek i bazylia,
  • 3 marchewki,
  • czerwona papryka,
  • zielona papryka,
  • pomidory z puszki,
  • puszka zielonego groszku.

Przygotowanie: w dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Niewielki korzeń imbiru obierz przy pomocy łyżeczki i zetrzyj na tarce – połowę wrzuć do garnka, a drugą część odłóż. Teraz wrzuć pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili (bez pestek), suszone zioła oraz carry i wymieszaj. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce i wrzuć ją do garnka i chwilę podsmaż. Teraz dodaj pokrojone w kostkę papryki, sól i pieprz oraz resztę startego imbiru, zamieszaj całość i smaż przez ok. 5 min. Pod sam koniec gotowania dodaj pomidory oraz groszek. Gotuj jeszcze przez chwilę i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast