Trwa ładowanie...
16-06-2016 09:56

Azotan sodu - E251

Azotan sodu jest jednym z konserwantów dodawanych do produktów spożywczych. Bardziej znamy go z nazw zwyczajowych: saletry sodowej czy saletry chilijskiej. W środowisku naturalnym występuje jako nitronatryt, czyli bezbarwny minerał. Czy wiesz jednak w jakim celu stosuje się go w produkcji spożywczej?

Azotan sodu - E251Źródło: o2.pl
d45ayx3
d45ayx3

Azotan sodu jest bardzo higroskopijny, więc występuje tylko na terenach suchych oraz gorących. Otrzymywany jest poprzez odparowywanie, a produktami tego procesu jest sól. Jako minerał powstaje w skupiskach wraz z halitem czy gipsem.

W jakich produktach spożywczych znajdziemy azotan sodu?

  1. wędliny surowe typu salami,
  2. produkty marynowane i wędzone,
  3. różnego rodzaju sery,
  4. suche oraz mokre peklowanie mięs,
  5. wstrzyknięcia domięśniowe i dotętnicze u mięs.

Inne zastosowanie E251:

  1. nawóz sztuczny, azotowy,
  2. produkcja materiałów wybuchowych,
  3. przemysł szklarski,
  4. minerał kolekcjonerski,
  5. składnik farb, emalii oraz leków,
  6. kiedyś używany do otrzymywania kwasu azotowego,
  7. składnik saletry potasowej.
d45ayx3

Skutki uboczne stosowania azotanu sodu

Dzienna dawka tego związku to 3,7 mg/kg. Nadmierna ilość azotanu sodu może powodować działania niepożądane, m.in. bóle i zawroty głowy oraz mdłości. Związek ten wpływa także na wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Nie powinien być stosowany przez dzieci.

"Lista E"

E251 występuje na „Liście E”, która obowiązuje w krajach Unii Europejskiej. Jest to spis wszystkich związków chemicznych dodawanych do żywności.

Lista podzielona jest na poszczególne grupy:

  1. Barwniki (E100-E199),
  2. Konserwanty (E200-E299),
  3. Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości (E300-E399),
  4. Emulgatory, środki spulchniające, żelujące, itp. (E400-E499),
  5. Środki pomocnicze (E500-E599),
  6. Wzmacniacze smaku (E600-E699),
  7. Środki słodzące, nabłyszczające i inne (E900-E999),
  8. Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne (E1000-1999).
d45ayx3

Azotan sodu jest konserwantem, który występuje np. obok kwasu octowego (E260), kwasu jabłkowego (E296) czy kwasu mlekowego (E270). Są one dodawane do żywności w celu przedłużenia ich trwałości oraz świeżości. Jest to związane z hamowaniem namnażania się bakterii i wirusów. Konserwanty wpływają także na smak i zapach produktów.

d45ayx3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45ayx3
Więcej tematów