Lody dla ochłody i dobrego nastroju
Lato to czas przyjemności i odpoczynku. Czas, w którym pozwalamy sobie na trochę więcej niż na co dzień. Niestety, czasami dopadają nas wyrzuty sumienia po zjedzeniu pysznego deseru. Jak wynika z badań SW Research na zlecenie Tesco Polska, aż 43 proc. kobiet deklaruje, że zdarzyło im się nie zjeść deseru, gdy zawierał on cukier, laktozę lub gluten. Przedstawiamy 5 powodów, dlaczego w upalny dzień warto wybrać lody, dzięki którym wyrzuty sumienia po ich zjedzeniu znikną na zawsze!
Pierwszy powód to bezsprzecznie lepszy nastrój. Kiedy na dworze temperatura osiąga 30 stopni Celsjusza nie sposób sobie odmówić zimnej przekąski. Zimne lody przyniosą ulgę podczas upału i poprawią humor. Zawarty w nich cukier sprawi, że momentalnie poprawi nam się nastrój. Oczywiście trzeba pamiętać, że zbyt duże ilości zimnego deseru jedzone zbyt szybko mogą podrażnić gardło.
Zobacz także wideo: lodowe ciekawostki
Odchudzające właściwości
Część dietetyków twierdzi, że nasz organizm musi poświęcić dużo energii na "ogrzanie" lodów, by dostosować ich temperaturę do temperatury ciała, dzięki temu spalamy więcej kalorii niż dostarczamy zjadając ten letni deser. Choć zdania dietetyków są podzielone, pozwólmy sobie na tę chwilę przyjemności!
Niskokaloryczny deser
Lody, w porównaniu do innych przekąsek wypadają świetnie. W tym zestawieniu na prowadzenie wychodzą sorbety, które nie zawierają tłuszczu. Wartość kaloryczna jednego sorbetu to tylko 25 kcal! Pamiętając o tym, że średniej wielkości baton czekoladowy to około 200 kcal nie zawahamy się sięgnąć po lody.
Specjalne linie lodów dla osób na diecie
Coraz więcej osób dotyka problem rozmaitych nietolerancji pokarmowych, część osób obserwując organizm decyduje się na wyeliminowanie z diety glutenu czy laktozy. Na szczęście, producenci wyszli na przeciw potrzebom konsumentom i w sklepach bez problemu znajdziemy lody dla osób, które wyłączają z jadłospisu niektóre składniki. Przed zakupem warto dokładnie przeczytać etykietę, a po zakupie można oddać się przyjemności jedzenia lodów bez wyrzutów sumienia.
Dla zdrowia i urody
Podstawą wielu lodów są soki owocowe. Dzięki nim ta grupa lodów bogata jest w witaminy i minerały. Dla odmiany lody mleczne zawierają magnez, wapń, witaminy K, A i prowitaminy z grupy B. Dobrym pomysłem będą też własnoręcznie przygotowane lody - te na bazie owoców z dodatkiem miodu posmakują fanom sorbetów, a z kolei zrobione z mascarpone w roli głównej mogą zastąpić klasyczne mleczne lody. Pysznie i zdrowo!