5 powodów, dla których warto wybrać na deser lody

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 5Lody dla ochłody i dobrego nastroju

Obraz
© iStock.com

Lato to czas przyjemności i odpoczynku. Czas, w którym pozwalamy sobie na trochę więcej niż na co dzień. Niestety, czasami dopadają nas wyrzuty sumienia po zjedzeniu pysznego deseru. Jak wynika z badań SW Research na zlecenie Tesco Polska, aż 43 proc. kobiet deklaruje, że zdarzyło im się nie zjeść deseru, gdy zawierał on cukier, laktozę lub gluten. Przedstawiamy 5 powodów, dlaczego w upalny dzień warto wybrać lody, dzięki którym wyrzuty sumienia po ich zjedzeniu znikną na zawsze!

Pierwszy powód to bezsprzecznie lepszy nastrój. Kiedy na dworze temperatura osiąga 30 stopni Celsjusza nie sposób sobie odmówić zimnej przekąski. Zimne lody przyniosą ulgę podczas upału i poprawią humor. Zawarty w nich cukier sprawi, że momentalnie poprawi nam się nastrój. Oczywiście trzeba pamiętać, że zbyt duże ilości zimnego deseru jedzone zbyt szybko mogą podrażnić gardło.

Zobacz także wideo: lodowe ciekawostki

/ 5Odchudzające właściwości

Obraz
© iStock.com

Część dietetyków twierdzi, że nasz organizm musi poświęcić dużo energii na "ogrzanie" lodów, by dostosować ich temperaturę do temperatury ciała, dzięki temu spalamy więcej kalorii niż dostarczamy zjadając ten letni deser. Choć zdania dietetyków są podzielone, pozwólmy sobie na tę chwilę przyjemności!

/ 5Niskokaloryczny deser

Obraz
© iStock.com

Lody, w porównaniu do innych przekąsek wypadają świetnie. W tym zestawieniu na prowadzenie wychodzą sorbety, które nie zawierają tłuszczu. Wartość kaloryczna jednego sorbetu to tylko 25 kcal! Pamiętając o tym, że średniej wielkości baton czekoladowy to około 200 kcal nie zawahamy się sięgnąć po lody.

/ 5Specjalne linie lodów dla osób na diecie

Obraz
© iStock.com

Coraz więcej osób dotyka problem rozmaitych nietolerancji pokarmowych, część osób obserwując organizm decyduje się na wyeliminowanie z diety glutenu czy laktozy. Na szczęście, producenci wyszli na przeciw potrzebom konsumentom i w sklepach bez problemu znajdziemy lody dla osób, które wyłączają z jadłospisu niektóre składniki. Przed zakupem warto dokładnie przeczytać etykietę, a po zakupie można oddać się przyjemności jedzenia lodów bez wyrzutów sumienia.

/ 5Dla zdrowia i urody

Obraz
© iStock.com

Podstawą wielu lodów są soki owocowe. Dzięki nim ta grupa lodów bogata jest w witaminy i minerały. Dla odmiany lody mleczne zawierają magnez, wapń, witaminy K, A i prowitaminy z grupy B. Dobrym pomysłem będą też własnoręcznie przygotowane lody - te na bazie owoców z dodatkiem miodu posmakują fanom sorbetów, a z kolei zrobione z mascarpone w roli głównej mogą zastąpić klasyczne mleczne lody. Pysznie i zdrowo!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja