Guacamole z salsą
Składniki: 3 dojrzałe awokado, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z limonki, 1 ostra papryczka, 1/2 szklanki posiekanej kolendry, 1 średni pomidor, 1/4 cebuli, sól do smaku (ok. 1 łyżeczka). Salsa: 1 pomidor, 1/2 czerwonej cebuli, świeża kolendra, sól morska do smaku, świeżo mielony pieprz do smaku, 1 łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie: awokado przekroić na pół, usunąć pestki i posiekać miąższ bez skóry. Skropić sokiem z limonki, posolić do smaku. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojonego drobno pomidora, posiekaną cebulę i papryczkę. Wsypać kolendrę i dokładnie wszystko wymieszać. Pomidora do salsy umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wymieszać w miseczce, dodać kolendrę, doprawić, a na końcu skropić oliwą z oliwek. Guacamole i salsę ułożyć warstwami w przezroczystej misce.