WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

5 pomysłów na guacamole

Nie da się ukryć, że awokado jest jednym z najbardziej wszechstronnych owoców w przemyśle spożywczym. Można go użyć do przygotowania słodyczy lub pysznej słono-ostrej pasty do kanapek. W dodatku to wyjątkowo zdrowy smakołyk - pozytywnie wpływa na nasz wzrok i zmniejsza ryzyko chorób oczu, obniża poziom złego cholesterolu LDL, normuje poziom cukru we krwi, zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i powstrzymuje uczucie głodu. Najpopularniejszym daniem z awokado w roli głównej jest bez dwóch zdań guacamole. Podpowiadamy, jak przygotować ten specjał klasycznie i nietypowych wersjach.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Sekrety guacamole

Obraz
© Shutterstock.com

Nie da się ukryć, że awokado jest jednym z najbardziej wszechstronnych owoców w przemyśle spożywczym. Można go użyć do przygotowania słodyczy lub pysznej słono-ostrej pasty do kanapek. W dodatku to wyjątkowo zdrowy smakołyk - pozytywnie wpływa na nasz wzrok i zmniejsza ryzyko chorób oczu, obniża poziom złego cholesterolu LDL, normuje poziom cukru we krwi, zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i powstrzymuje uczucie głodu. Najpopularniejszym daniem z awokado w roli głównej jest bez dwóch zdań guacamole. Podpowiadamy, jak przygotować ten specjał klasycznie i w nietypowych wersjach.

/ 8Jak wybierać awokado?

Obraz
© Shutterstock.com

Eksperci polecają awokado nie tylko ze względu na zawartość kwasów nienasyconych, ale także witamin i minerałów. W jego składzie znajdziemy m.in. witaminy A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy, a także wapń, potas i fosfor. Jednak komponując posiłek, nieświadomie możemy zawyżyć sobie dawkę kalorii w zależności od tego, jaką odmianę wybierzemy. Jeśli lubisz owoce odmiany Hass z ciemną, twardą skórką (typ kalifornijski), musisz uważać, ponieważ są zdecydowanie bardziej energetyczne niż większe, jasnozielone z błyszczącą skórką (np. odmiany Hall) pochodzące z Florydy. Jak wygląda to w liczbach? W pierwszym przypadku kubek zmiażdżonego awokado ma aż 383 kcal, w drugim - 275.

/ 8Jak obierać awokado?

Obraz
© 123RF.COM

Bardzo twarde awokado nie musi leżakować w kuchni przez kilka dni, zanim będzie dość miękkie. W sprytny sposób można je przygotować do podania w mniej niż pół godziny. Owinięte dokładnie folią aluminiową należy włożyć na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Następnie schłodzić owoc w lodówce przez 10 minut. Po tym czasie awokado trzeba przekroić na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżki wyjąć miąższ. Przy wykorzystaniu połówki produktu, wystarczy zostawić w pozostałej części pestkę - dzięki temu owoc przechowywany w chłodnym miejscu zachowa świeżość przez 2-3 dni.

/ 8Przepis na klasyczne guacamole

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 dojrzałe awokado, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z limonki, 1 ostra papryczka, 1/2 szklanki posiekanej kolendry, 1 średni pomidor, 1/4 cebuli, sól do smaku (ok. 1 łyżeczka).

Przygotowanie: awokado przekroić na pół, usunąć pestki i posiekać miąższ bez skóry. Skropić sokiem z limonki, posolić do smaku. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojonego drobno pomidora, posiekaną cebulę i papryczkę. Wsypać kolendrę i dokładnie wszystko wymieszać.

/ 8Guacamole z boczkiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 dojrzałe awokado, 1/4 szklanki posiekanej cebuli, 1/3 szklanki posiekanej kolendry, 2 łyżki stołowe soku z limonki, sól do smaku, pokrojony drobno i podsmażony boczek, jajka ugotowane na twardo.

Przygotowanie: z awokado usunąć pestki, miąższ wydrążyć i posiekać. Dodać posiekaną kolendrę, cebulę oraz boczek (zostawiając trochę tego ostatniego do dekoracji). Wymieszać z sokiem z limonki i można doprawić do smaku. Guacamole można połączyć z żółtkami i nafaszerować jajka lub bezpośrednio nakładać na połówki.

/ 8Guacamole z salsą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 dojrzałe awokado, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z limonki, 1 ostra papryczka, 1/2 szklanki posiekanej kolendry, 1 średni pomidor, 1/4 cebuli, sól do smaku (ok. 1 łyżeczka). Salsa: 1 pomidor, 1/2 czerwonej cebuli, świeża kolendra, sól morska do smaku, świeżo mielony pieprz do smaku, 1 łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie: awokado przekroić na pół, usunąć pestki i posiekać miąższ bez skóry. Skropić sokiem z limonki, posolić do smaku. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojonego drobno pomidora, posiekaną cebulę i papryczkę. Wsypać kolendrę i dokładnie wszystko wymieszać. Pomidora do salsy umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wymieszać w miseczce, dodać kolendrę, doprawić, a na końcu skropić oliwą z oliwek. Guacamole i salsę ułożyć warstwami w przezroczystej misce.

/ 8Guacamole z ananasem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 dojrzałe awokado, 3/4 świeżego ananasa, 1/3 czerwonej cebuli, 1/4 pęczka kolendry, 1 limonka, 1/2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: awokado obrać, usunąć pestki i posiekać. Ananasa pokroić w kostkę, a cebulę i kolendrę drobno posiekać. Wszystkie składniki wraz z fasolą wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 24 godzin. Guacamole można podawać w połówce wydrążonego ananasa.

/ 8Guacamole z kolendrą i jalapeno

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 dojrzałe awokado, 2 łyżki stołowe soku z limonki, 2 łyżki cebuli, 2 łyżeczki papryczki jalapeno, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 pęczka kolendry.

Przygotowanie: awokado obrać, usunąć pestkę i rozgnieść miąższ. Połączyć z sokiem z limonki i drobno posiekaną cebulą. Dodać posiekaną papryczkę, kolendrę, sól. Dokładnie wymieszać.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki