5 pomysłów na guacamole

Nie da się ukryć, że awokado jest jednym z najbardziej wszechstronnych owoców w przemyśle spożywczym. Można go użyć do przygotowania słodyczy lub pysznej słono-ostrej pasty do kanapek. W dodatku to wyjątkowo zdrowy smakołyk - pozytywnie wpływa na nasz wzrok i zmniejsza ryzyko chorób oczu, obniża poziom złego cholesterolu LDL, normuje poziom cukru we krwi, zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i powstrzymuje uczucie głodu. Najpopularniejszym daniem z awokado w roli głównej jest bez dwóch zdań guacamole. Podpowiadamy, jak przygotować ten specjał klasycznie i nietypowych wersjach.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Sekrety guacamole

Obraz
© Shutterstock.com

Nie da się ukryć, że awokado jest jednym z najbardziej wszechstronnych owoców w przemyśle spożywczym. Można go użyć do przygotowania słodyczy lub pysznej słono-ostrej pasty do kanapek. W dodatku to wyjątkowo zdrowy smakołyk - pozytywnie wpływa na nasz wzrok i zmniejsza ryzyko chorób oczu, obniża poziom złego cholesterolu LDL, normuje poziom cukru we krwi, zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i powstrzymuje uczucie głodu. Najpopularniejszym daniem z awokado w roli głównej jest bez dwóch zdań guacamole. Podpowiadamy, jak przygotować ten specjał klasycznie i w nietypowych wersjach.

/ 8Jak wybierać awokado?

Obraz
© Shutterstock.com

Eksperci polecają awokado nie tylko ze względu na zawartość kwasów nienasyconych, ale także witamin i minerałów. W jego składzie znajdziemy m.in. witaminy A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy, a także wapń, potas i fosfor. Jednak komponując posiłek, nieświadomie możemy zawyżyć sobie dawkę kalorii w zależności od tego, jaką odmianę wybierzemy. Jeśli lubisz owoce odmiany Hass z ciemną, twardą skórką (typ kalifornijski), musisz uważać, ponieważ są zdecydowanie bardziej energetyczne niż większe, jasnozielone z błyszczącą skórką (np. odmiany Hall) pochodzące z Florydy. Jak wygląda to w liczbach? W pierwszym przypadku kubek zmiażdżonego awokado ma aż 383 kcal, w drugim - 275.

/ 8Jak obierać awokado?

Obraz
© 123RF.COM

Bardzo twarde awokado nie musi leżakować w kuchni przez kilka dni, zanim będzie dość miękkie. W sprytny sposób można je przygotować do podania w mniej niż pół godziny. Owinięte dokładnie folią aluminiową należy włożyć na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Następnie schłodzić owoc w lodówce przez 10 minut. Po tym czasie awokado trzeba przekroić na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżki wyjąć miąższ. Przy wykorzystaniu połówki produktu, wystarczy zostawić w pozostałej części pestkę - dzięki temu owoc przechowywany w chłodnym miejscu zachowa świeżość przez 2-3 dni.

/ 8Przepis na klasyczne guacamole

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 dojrzałe awokado, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z limonki, 1 ostra papryczka, 1/2 szklanki posiekanej kolendry, 1 średni pomidor, 1/4 cebuli, sól do smaku (ok. 1 łyżeczka).

Przygotowanie: awokado przekroić na pół, usunąć pestki i posiekać miąższ bez skóry. Skropić sokiem z limonki, posolić do smaku. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojonego drobno pomidora, posiekaną cebulę i papryczkę. Wsypać kolendrę i dokładnie wszystko wymieszać.

/ 8Guacamole z boczkiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 dojrzałe awokado, 1/4 szklanki posiekanej cebuli, 1/3 szklanki posiekanej kolendry, 2 łyżki stołowe soku z limonki, sól do smaku, pokrojony drobno i podsmażony boczek, jajka ugotowane na twardo.

Przygotowanie: z awokado usunąć pestki, miąższ wydrążyć i posiekać. Dodać posiekaną kolendrę, cebulę oraz boczek (zostawiając trochę tego ostatniego do dekoracji). Wymieszać z sokiem z limonki i można doprawić do smaku. Guacamole można połączyć z żółtkami i nafaszerować jajka lub bezpośrednio nakładać na połówki.

/ 8Guacamole z salsą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 dojrzałe awokado, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z limonki, 1 ostra papryczka, 1/2 szklanki posiekanej kolendry, 1 średni pomidor, 1/4 cebuli, sól do smaku (ok. 1 łyżeczka). Salsa: 1 pomidor, 1/2 czerwonej cebuli, świeża kolendra, sól morska do smaku, świeżo mielony pieprz do smaku, 1 łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie: awokado przekroić na pół, usunąć pestki i posiekać miąższ bez skóry. Skropić sokiem z limonki, posolić do smaku. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojonego drobno pomidora, posiekaną cebulę i papryczkę. Wsypać kolendrę i dokładnie wszystko wymieszać. Pomidora do salsy umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wymieszać w miseczce, dodać kolendrę, doprawić, a na końcu skropić oliwą z oliwek. Guacamole i salsę ułożyć warstwami w przezroczystej misce.

/ 8Guacamole z ananasem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 dojrzałe awokado, 3/4 świeżego ananasa, 1/3 czerwonej cebuli, 1/4 pęczka kolendry, 1 limonka, 1/2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: awokado obrać, usunąć pestki i posiekać. Ananasa pokroić w kostkę, a cebulę i kolendrę drobno posiekać. Wszystkie składniki wraz z fasolą wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 24 godzin. Guacamole można podawać w połówce wydrążonego ananasa.

/ 8Guacamole z kolendrą i jalapeno

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 dojrzałe awokado, 2 łyżki stołowe soku z limonki, 2 łyżki cebuli, 2 łyżeczki papryczki jalapeno, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 pęczka kolendry.

Przygotowanie: awokado obrać, usunąć pestkę i rozgnieść miąższ. Połączyć z sokiem z limonki i drobno posiekaną cebulą. Dodać posiekaną papryczkę, kolendrę, sól. Dokładnie wymieszać.

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny