Najzdrowsze składniki kuchni meksykańskiej
Kuchnia pełna wpływów
Wpływ na tutejszą kuchnię mieli zarówno przedstawiciele dawnych cywilizacji obecnych na tym terenie - Aztekowie, Majowie czy Zapotekowie, jak i Hiszpanie, którzy sześć wieków temu zaczęli wypierać rdzennych mieszkańców tych ziem. Kuchnię meksykańską ukształtowała też matka natura, dając mu dostęp do bogatych w ryby i owoce morza wód Oceanu Spokojnego i Morza Karaibskiego.
Tortill, tacos, burritos - to najbardziej popularne dania kuchni meksykańskiej. Znamy je zarówno z coraz liczniejszych restauracji serwujących dania z tej części Ameryki Północnej, jak i z amerykańskich filmów, których bohaterowie zajadają się nimi niemal równie chętnie, jak chińskimi smakołykami na wynos. Warto jednak wiedzieć, że Meksyk to kraj niejednolity. Na tym wielkim terenie mieszają się różne kultury i różne smaki. Wpływ na tutejszą kuchnię mieli zarówno przedstawiciele dawnych cywilizacji obecnych na tym terenie - Aztekowie, Majowie czy Zapotekowie, jak i Hiszpanie, którzy sześć wieków temu zaczęli wypierać rdzennych mieszkańców tych ziem. Wiele dań jada się tylko w niektórych częściach Meksyku. Inne popularne są niemal wszędzie. To właśnie one stanowią kwintesencję tutejszej kuchni.