Trwa ładowanie...
d3gkt8m
21-04-2022 10:41

Warszawska zupa łososiowa. Przepisy Małgorzaty Caprari

Przepis

Jeżeli lubicie zupy, musicie koniecznie sięgnąć po książkę Małgorzaty Caprari "Zupy. 270 najlepszych przepisów". Znajdziecie tam przepisy mniej znane, nieoczywiste warianty zup tradycyjnych, odnowione przepisy na te bardzo popularne i najciekawsze zupy z polskiej kuchni regionalnej. Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami", przetestowała przepis na warszawską zupę łososiową.

d3gkt8m
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 kolorowe papryki
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 20–30 dkg świeżego łososia – u mnie łosoś jurajski
  • sól
  • pieprz kajeński lub ostra papryka
  • garść posiekanej zieleniny – koperku, natki pietruszki – dodałam jeszcze lubczyk
Przepis
  • Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cieniutkie paseczki, dodać do cebul i dusić do miękkości.
  • Zalać gorącym bulionem, doprawić do smaku – zupa powinna być dość pikantna – i zagotować.
  • Do gorącej zupy włożyć łososia ( najlepiej od razu filety bez ości) i gotować kilka minut na małym ogniu. Obficie posypać posiekaną zieleniną.
  • Podawać z dodatkiem gorących czosnkowych grzanek lub świeżego chrupiącego pieczywa.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Warszawska zupa łososiowa. Przepisy Małgorzaty Caprari
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3gkt8m
d3gkt8m
d3gkt8m
d3gkt8m
Więcej tematów
d3gkt8m