Trwa ładowanie...
d49kx6v
09-06-2022 10:21

Sajgonki z kurczakiem. Chrupiąca przekąska

Przepis

Chrupiąca przekąska z kurczakiem oraz warzywami w azjatyckim stylu. Idealnie sprawdzi się na domówce lub dla niespodziewanych gości. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d49kx6v
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchew
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki sosu słodkiego chili
  • sól
Przepis
  • Mięso myję, osuszam, kroję bardzo drobno.
  • Cebulę, czosnek, imbir obieram, kroję drobno z papryczki chili usuwam nasiona, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
  • Do warzyw dodaję mięso, solę, smażę około dziesięciu minut.
  • Marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę myję, usuwam nasiona, kroję w bardzo małą kostkę. Warzywa dodaję do mięsa, wlewam sos sojowy, sos chili i smażę jeszcze około dziesięciu minut.
  • Papier ryżowy zanurzam na sekundę w wodzie, wyjmuje i nakładam na środek farsz, zwijam w roladki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję oliwą i piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
  • Sajgonki podaję z sosem chili.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sajgonki z kurczakiem. Chrupiąca przekąska
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d49kx6v
d49kx6v
d49kx6v
d49kx6v
Więcej tematów
d49kx6v