Trwa ładowanie...

Jak wybrać i przygotować szparagi? Przeczytaj, zanim pójdziesz na zakupy

Szparagi to smaczny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu. Warto pomyśleć o dołączeniu tych warzyw do jadłospisu, gdyż sezon na nie trwa zaledwie dwa miesiące.

Jak wybrać i przygotować szparagi? Przeczytaj, zanim pójdziesz na zakupyŹródło: 123RF
d4brdz8
d4brdz8

Rodzaje szparagów
Sezon na szparagi trwa przeważnie od początku maja do końca czerwca. W sklepach pojawiają się skrzynie zielonych, białych i fioletowych łodyg. Warto wiedzieć, że wszystkie trzy rodzaje szparagów delikatnie różnią się w smaku. Te pierwsze są najbardziej popularne i najczęściej kupowane przez Polaków - są miękkie i mają intensywny smak. Fioletowe są znacznie twardsze i słodsze. Za to w białych czuć nutę goryczy.

Jak wybrać szparagi?
Przy wyborze szparagów w sklepie powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na ich końcówki. Najlepsze szparagi to takie, które nie rozwinęły kwiatostanu - powinien być zbity i zamknięty oraz nieprzesuszony. Szparagi w dotyku powinny przypominać gumę. Jeśli potrzemy o siebie dwie łodygi i usłyszymy delikatne trzeszczenie, oznacza to, że są świeże.

Gotowanie i smażenie szparagów
Najłatwiejsze w przygotowaniu są zielone szparagi, których w przeciwieństwie do białych i fioletowych, nie trzeba obierać. W przypadku wszystkich trzech rodzajów należy uciąć suchą końcówkę.

d4brdz8

Czas gotowania szparagów nie powinien przekroczyć 10 min. Łodygi można związać sznurkiem i gotować na stojąco lub położyć na spodzie garnka. Do wody warto dodać szczyptę soli i cukru. Szparagi można również przygotować na patelni. Czas smażenia z każdej strony nie powinien przekroczyć 6 minut.

Zobacz też: Szparagi w kuchni

Przepisy na szparagi
Szparagi są warzywami, które można wykorzystać do najróżniejszych dań. Warzywa idealnie sprawdzą się w towarzystwie makaronu spaghetti jako jeden ze składników sosu. Wystarczy dusić je na patelni wraz z cebulą, czosnkiem, cukinią i pieczarkami. Gdy warzywa i grzyby będą odpowiednio miękkie, dodać słodkiej śmietany i polać ugotowany makaron. Z kolei ugotowane w osolonej wodzie szparagi nadadzą się do dietetycznej sałatki. Łodygi będą idealnie smakować np. w towarzystwie rukoli, truskawek, pomidorów koktajlowych i sera feta.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4brdz8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4brdz8
Więcej tematów