Trwa ładowanie...

Białe czy zielone? Sezon na szparagi czas zacząć

Sezon na szparagi zaczyna się na początku maja i trwa dość krótko, bo mniej więcej przez miesiąc. Warzywa te mają swoich zagorzałych zwolenników nie tylko ze względu na smak, ale również na właściwości prozdrowotne. Szparagi są niskokaloryczne, ale zawierają mnóstwo białka, witaminy C, witaminy B, K, a także potasu, magnezu, żelaza i fosforu. A w dodatku są uważane za… afrodyzjak.

Białe czy zielone? Sezon na szparagi czas zacząćŹródło: 123RF
d39w3z3
d39w3z3

W sklepach i na straganach znajdziemy dwa rodzaje szparagów – białe i zielone. W innych krajach Europy, głównie we Włoszech i w Wielkiej Brytanii, spotkamy także szparagi fioletowe, zdecydowanie najrzadsze, bo ich charakterystyczny kolor wynika ze sposobu uprawy – ich główki wystają tylko kilka centymetrów ponad glebę i muszą być zebrane bardzo szybko, by nie zdążyły zmienić koloru z bladoróżowego na zielony.

Jakie szparagi kupować? Obie odmiany: zielone i białe są pyszne, ale wymagają innego traktowania w kuchni. Białe koniecznie musimy obrać ze skórki, która jest bardzo włóknista i nie nadaje się do jedzenia. Obieramy je przy pomocy obieraczki do warzyw lub bardzo delikatnie nożem, by nie usunąć zbyt grubej warstwy miąższu. Zielonych szparagów z kolei nie obieramy, bo nie dość, że są one cieńsze niż białe, to w dodatku ich skórka jest miękka.

I w jednej, i w drugiej odmianie musimy jednak usunąć twarde końcówki. Białym szparagom po prostu odłamujemy je: naciskamy szparaga, a końcówka odłamie się tam, gdzie trzeba. W zielonej odmianie obcinamy trzy, cztery centymetry.

Zobacz też: Nie wyrzucaj obierków po szparagach

Szparagi powinniśmy gotować na parze lub w wysokim garnku, do którego wstawiamy związany sznurkiem pęczek, tak by główki wystawały ponad lustro wody, bo gotują się one znacznie szybciej niż łodygi.

d39w3z3

To, ile czasu pozostawimy je w wodzie, zależy od naszych preferencji - jedni wolą warzywa niemal surowe, inni bardziej miękkie. Zdaniem wielu kucharzy idealny czas gotowania białych szparagów to około 10 minut. Zielone potrzebują 2-5 minut. Najważniejsze, by łodyżki pozostały jędrne, chrupkie i sprężyste.

Gotowane szparagi to klasyk, jednak nie musimy ograniczać się do tego sposobu ich obróbki. Majowe warzywa możemy również piec na grillu lub na patelni grillowej. Przygotowane w ten sposób są bardzo smaczne i co ważne łatwo je przygotować. Przed pieczeniem wystarczy je posmarować oliwą i lekko oprószyć solą.
I białe, i zielone szparagi smakują fantastycznie również zapiekane w folii, osolone i polane sokiem z cytryny. Zapieka się je nie dłużej niż 15-20 minut.

Szparagi, lekko obgotowane, znakomicie nadają się do sałatek. Kroimy je na kilkucentymetrowe kawałki i łączymy z innymi produktami. Idealnie pasują do jajek, szynki wędzonej lub ostrych odmian sałaty, takich jak rukola. Jednym z kultowych dań kuchni francuskiej są szparagi zapiekane w plastrach suszonej, wędzonej szynki. Z kolei w londyńskich restauracjach znajdziemy w karcie szparagi z jajkiem na miękko.

W wielu przepisach białe i zielone szparagi możemy stosować zamiennie, ewentualnie dostosowując czas obróbki. Są jednak receptury, w których wybór odmiany szparagów jest dość istotny. Białe nadają się na wspaniałą, bardzo aromatyczną zupę krem. Obrane szparagi gotujemy w lekkim warzywnym bulionie, następnie wszystko miksujemy, doprawiamy śmietaną i podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

d39w3z3

Białe szparagi warto wykorzystać również do przygotowania tarty. Na kruchym cieście układamy lekko podgotowane szparagi i zalewamy je masą z jajek i śmietany, doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zapiekamy i cudowne wiosenne danie gotowe.

Zielone szparagi z kolei możemy jeść na surowo, zanurzone jedynie w sosie winegret. Lepiej niż białe sprawdzą się także lekko podsmażone, na przykład z jajkiem sadzonym lub owinięte boczkiem. Makaron czy risotto ze szparagami to kolejne znakomite, bardzo lekkie danie, a zielona odmiana sprawi, że potrawa będzie bardziej kolorowa i wiosenna. Nic dziwnego, przecież szparagi to jeden z symboli wiosny. Warto się nimi nacieszyć, bo na kolejne przyjdzie nam poczekać cały rok.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj