Nie wylewaj wody po gotowaniu makaronu. Możesz ją wykorzystać na kilka sposobów

Większość z nas odcedza makaron po gotowaniu, a pozostałą wodę wylewa do zlewu – w końcu, do czego mielibyśmy ją wykorzystać? Okazuje się, że w ten sposób popełniamy błąd. Pozostały płyn może nam się jeszcze przydać.

Dlaczego nie należy wylewać wody po makaronie
Źródło zdjęć: © 123RF

Niewiele osób o tym wie, jednak dzięki wysokiej zawartości skrobi i mikroelementów, woda po gotowaniu makaronu ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Nie bez przyczyny nazywana jest "płynnym złotem".

Ciasto na pizzę
Po pierwsze, nic tak dobrze nie spulchni ciasta na pizzę, jak właśnie woda po makaronie. Wystarczy nieco udoskonalić tradycyjny przepis i zamiast zwykłej wody dodać do ciasta tę pozostałą po gotowaniu makaronu.

Namaczanie strączków
Drugi trik docenią wielbiciele strączków. Żeby ciecierzyca, fasola czy soczewica zostały lepiej strawione, wystarczy namoczyć je na kilka godzin (lub całą noc) w osolonej wodzie. Woda po makaronie świetnie się do tego nadaje.

Zagęszczanie sosów
Innym sposobem wykorzystania wody po makaronie jest używanie jej do zagęszczania sosów. Podobno nie ma bardziej aksamitnego sosu do pasty niż ten przyrządzony z dodatkiem wody zawierającej skrobię.

Zmywanie naczyń
Osolona woda działa jak naturalny detergent. Następnym razem nie używaj płynu do mycia naczyń, by wyszorować garnek po gotowaniu makaronu. Przestudzona woda w zupełności wystarczy.

Ponownie wykorzystać możemy nie tylko wodę po gotowaniu makaronu. Woda po gotowaniu ziemniaków świetnie sprawdzi się do podlewania kwiatów. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy