Nie wylewaj wody po gotowaniu makaronu. Możesz ją wykorzystać na kilka sposobów

Większość z nas odcedza makaron po gotowaniu, a pozostałą wodę wylewa do zlewu – w końcu, do czego mielibyśmy ją wykorzystać? Okazuje się, że w ten sposób popełniamy błąd. Pozostały płyn może nam się jeszcze przydać.

Dlaczego nie należy wylewać wody po makaronie
Źródło zdjęć: © 123RF

Niewiele osób o tym wie, jednak dzięki wysokiej zawartości skrobi i mikroelementów, woda po gotowaniu makaronu ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Nie bez przyczyny nazywana jest "płynnym złotem".

Ciasto na pizzę
Po pierwsze, nic tak dobrze nie spulchni ciasta na pizzę, jak właśnie woda po makaronie. Wystarczy nieco udoskonalić tradycyjny przepis i zamiast zwykłej wody dodać do ciasta tę pozostałą po gotowaniu makaronu.

Namaczanie strączków
Drugi trik docenią wielbiciele strączków. Żeby ciecierzyca, fasola czy soczewica zostały lepiej strawione, wystarczy namoczyć je na kilka godzin (lub całą noc) w osolonej wodzie. Woda po makaronie świetnie się do tego nadaje.

Zagęszczanie sosów
Innym sposobem wykorzystania wody po makaronie jest używanie jej do zagęszczania sosów. Podobno nie ma bardziej aksamitnego sosu do pasty niż ten przyrządzony z dodatkiem wody zawierającej skrobię.

Zmywanie naczyń
Osolona woda działa jak naturalny detergent. Następnym razem nie używaj płynu do mycia naczyń, by wyszorować garnek po gotowaniu makaronu. Przestudzona woda w zupełności wystarczy.

Ponownie wykorzystać możemy nie tylko wodę po gotowaniu makaronu. Woda po gotowaniu ziemniaków świetnie sprawdzi się do podlewania kwiatów. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca