Nie wylewaj wody po gotowaniu makaronu. Możesz ją wykorzystać na kilka sposobów

Większość z nas odcedza makaron po gotowaniu, a pozostałą wodę wylewa do zlewu – w końcu, do czego mielibyśmy ją wykorzystać? Okazuje się, że w ten sposób popełniamy błąd. Pozostały płyn może nam się jeszcze przydać.

Dlaczego nie należy wylewać wody po makaronie
Źródło zdjęć: © 123RF

Niewiele osób o tym wie, jednak dzięki wysokiej zawartości skrobi i mikroelementów, woda po gotowaniu makaronu ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Nie bez przyczyny nazywana jest "płynnym złotem".

Ciasto na pizzę
Po pierwsze, nic tak dobrze nie spulchni ciasta na pizzę, jak właśnie woda po makaronie. Wystarczy nieco udoskonalić tradycyjny przepis i zamiast zwykłej wody dodać do ciasta tę pozostałą po gotowaniu makaronu.

Namaczanie strączków
Drugi trik docenią wielbiciele strączków. Żeby ciecierzyca, fasola czy soczewica zostały lepiej strawione, wystarczy namoczyć je na kilka godzin (lub całą noc) w osolonej wodzie. Woda po makaronie świetnie się do tego nadaje.

Zagęszczanie sosów
Innym sposobem wykorzystania wody po makaronie jest używanie jej do zagęszczania sosów. Podobno nie ma bardziej aksamitnego sosu do pasty niż ten przyrządzony z dodatkiem wody zawierającej skrobię.

Zmywanie naczyń
Osolona woda działa jak naturalny detergent. Następnym razem nie używaj płynu do mycia naczyń, by wyszorować garnek po gotowaniu makaronu. Przestudzona woda w zupełności wystarczy.

Ponownie wykorzystać możemy nie tylko wodę po gotowaniu makaronu. Woda po gotowaniu ziemniaków świetnie sprawdzi się do podlewania kwiatów. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru