WP

Patelnia ceramiczna, teflonowa czy emaliowana? Zobacz, jaką warto wybrać

W żadnym domu nie może zabraknąć patelni. Przydaje się podczas przygotowywania większości dań, podsmaża, karmelizuje, dusi i praży nasze ulubione produkty, czego efektem są niebiańskie potrawy. Jaką warto wybrać, by służyła nam lata i nigdy nie zawiodła?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Powłoka patelni to ważna cecha, którą należy przeanalizować jeszcze przed zakupem
Powłoka patelni to ważna cecha, którą należy przeanalizować jeszcze przed zakupem (iStock.com)
WP

Model patelni doskonałej

Jeśli rozpoczynasz poszukiwania patelni idealnej, najpierw zastanów się, do czego przede wszystkim będzie ci ona służyć. Sklepy oferują wiele rodzajów patelni, które różnią się od siebie nie tylko rozmiarem, ale i powłoką. A od jej rodzaju zależy stopień trudności w utrzymaniu patelni w dobrym stanie przez długi czas. Zadowolenie z zakupu będzie tutaj warunkowane przez twoje potrzeby, styl życia oraz kulinarne upodobania. Niektórzy potrzebują kilku rodzajów patelni w swojej kuchni, innym z kolei wystarczy jedna, na której szybko przygotują swoje ulubione dania.

WP

Szukając ideału, zastanów się, jakie produkty najczęściej kładziesz na patelni. Jeśli jest to jajko i boczek na śniadanie lub kilka warzyw do obiadu, nie musisz od razu kupować dużej patelni - mała lub średnia sprawdzi się doskonale. Taki model jest lżejszy i łatwiejszy w przesuwaniu, podrzucaniu na niej potraw oraz myciu. Kolejnym plusem jest szybkość nagrzewania - mniejsza powierzchnia rozgrzeje się błyskawicznie. Jeśli z kolei jesteś miłośnikiem sosów, potrawek, leczo czy dań które muszą się długo dusić, rozejrzyj się za dużą i głęboką patelnią, w której będziesz mógł swobodnie zamieszać składniki. Taki model spełni więc dwie funkcje - możesz w niej podsmażać elementy dania, a później dusić je przez odpowiedni czas. Miłośnikom naleśników, omletów i tortilli przyda się z kolei model większy, z niższymi ściankami, które ułatwią manewrowanie i kontrolę nad smażonymi produktami.

chef at work Fotolia
Podziel się
WP

Powłoka powłoce nierówna - którą warto wybrać?

Najczęściej wybieranymi patelniami są te, które mają powłokę ceramiczną, teflonową i emaliowaną. W sklepach znajdziemy także modele stalowe czy granitowe, jednak ich cena oraz waga zazwyczaj odstraszają osoby, które nie gotują profesjonalnie. Wyżej wymienione powłoki mają swoje cechy, które wpływają na obróbkę produktów, więc przed zakupem warto się z nimi zapoznać.

Patelnia teflonowa

WP

Tego typu powłoka jest wyjątkowo łatwa w czyszczeniu i bardzo szybko się nagrzewa. Jej dodatkowym plusem jest jej lekkość oraz kwota, którą musimy za nią zapłacić. Taka patelnia będzie odpowiednia dla osób, które często w pośpiechu przygotowują posiłki, ponieważ jest bardzo wygodna i łatwo można nią manewrować. Taki typ przystosowany jest do różnych rodzajów kuchenek, na przykład indukcyjnych, na które coraz częściej się decydujemy. Na patelnię teflonową nie musimy wlewać dużo tłuszczu - jej powierzchnia jest niemal nieprzywierająca. Powłoka teflonowa jest jednak bardzo delikatna, więc łatwo ją porysować. Dlatego należy używać na niej jedynie drewnianych lub silikonowych mieszadeł oraz być delikatnym podczas czyszczenia takiej patelni.

Fotolia
Podziel się

Patelnia ceramiczna

WP

Ceramiczna powłoka jest odporna na bardzo wysoką temperaturę i równomiernie się nagrzewa. Dzięki temu składniki, które na nią położymy, równo się podsmażą. Patelnia ceramiczna jest odporniejsza niż teflonowa, a dodatkowo nie wchodzi w reakcje z jedzeniem, które na niej przygotowujemy. Ceramiczna powłoka nie zwiększa diametralnie ceny patelni i jest tylko odrobinę cięższa niż teflonowa. Wysoka temperatura powierzchni sprawia, że nie trzeba używać na niej dużej ilości oleju czy masła, więc używanie takiej patelni spodoba się osobom, które dbają o swoje zdrowie.

Patelnia emaliowana

WP

Emaliowana powierzchnia patelni znana jest od pokoleń. To popularny wybór, jednak decydując się na taki rodzaj, wybierz patelnię pokrytą emalią zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Emalia nie wymaga impregnacji oraz jest odporna na rdzewienie. Po dłuższym użytkowaniu na jej powierzchni pojawia się patyna, czyli dodatkowa warstwa zabezpieczająca. Gładka patelnia emaliowana jest szczelna i higieniczna, co jest jej niewątpliwym plusem. Dodatkowo taki model jest odporny na ścieranie i korozję oraz bardzo łatwy w czyszczeniu. Nie musisz więc obsesyjnie uważać, by jej nie porysować. Z pewnością wytrzyma lata, a starzeć się będzie z godnością i z pewnością nie zawiedzie.

WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP