Sposób na przesoloną potrawę. Kucharka zdradza skuteczny trik
Polacy wyrzucają nawet 30 proc. żywności, która nie nadaje się już do spożycia. Jagna Niedzielska, kucharka i doradca kulinarny tłumaczy, jak można uratować przesolone potrawy, aby nadal nadawały się do zjedzenia i były smaczne.
Powiedz czy da się uratować potraw… Rozwiń
Transkrypcja:
Powiedz czy da się uratować potrawę która jest
Przesolona źle do
Na wprost gotowana masz na to jakie
Sposoby Oczywiście że tak bo w kuchni trochę jest tak że to nie jest tak że nie potrafisz gotować tylko ewentualnie nie potrafisz
Albo nie wiesz jak kombinować
Więc każdemu kucharzowi zdarza się
Przesolić się
Przepieprzysz dodać więcej
Cukru o to chodzi tylko o to żeby
Albo dodać trochę więcej cukru jeżeli jest
Przesolone
Albo trochę zakwasi
Miś albo dodać trochę nabiału więcej więc w zależności od potrawy
Jest metoda na to żeby
By coś naprawić
No to co z tą przesoloną potrawą Jak można ją uratować jakiś konkret
Mamy przesoloną zupę
Wiadomo dodaj mi ziemniaka
Ziemniak pochłonie to ten nadmiar ilości
Soli
A surowego surowego ale trzeba gotować
Wtedy wtedy
I on wciąga ale również jej że jak ten to będzie
Zagęści
My będziemy mieć zupę krem przesoloną No to możemy właśnie dodać
Nabiałczyk
Czy to śmietany 30% i czy to kwaśnej śmietany
I wtedy nie będę wiemy Ten
Smak nadmierne
Soli