Sztuczki, które musisz znać. Gotowanie stanie się przyjemnością
Warto wypróbować
Chcesz zostać mistrzem kuchni i wzbudzić podziw najbliższych? Wypróbuj kilka prostych kuchennych trików. Dzięki nim gotowanie stanie się znacznie łatwiejsze i bardziej przyjemne.
Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej
Każdemu z nas zdarzyło się odgrzać pizzę lub czerstwe pieczywo w kuchence mikrofalowej. Niestety efekt nie zachwyca. Ciasto staje się gumowate i niesmaczne. Wystarczy jednak wstawić obok podgrzewanego produktu filiżankę wody. Wilgoć zapobiegnie wysychaniu ciasta i sprawi, że skórka będzie chrupiąca.
Woda nie wykipi
Wstawiasz wodę na zupę, wrzucasz mięso, warzywa i wychodzisz z kuchni. Wracasz, a kuchenka pływa… Jak temu zapobiec? To prostsze niż myślisz. Wystarczy, że położysz na garnku drewnianą łyżkę. Łyżka zbierze część pęcherzyków powietrza, dzięki czemu uniemożliwi wykipienie gotującej się wody, zupy czy sosu.
Nie wylewaj łez
Koniec z wylewaniem łez podczas krojenia cebuli. Wystarczy włożyć ją na kilka minut do zamrażalnika. Natomiast jeśli nie chcesz, by przekrojona cebula nie straciła smaku, posmaruj ją masłem.
Patent na folię
Folia spożywcza rozciąga się i strzępi? Przechowuj ją w lodówce. Tak robią profesjonalni kucharze. Schłodzona folia do żywności nie rozdziera się i nie przykleja do jedzenia.
Bez nasion, bez problemu
Aby szybko usunąć nasiona z dyni, ogórka lub cukinii, użyj łyżki do lodów. Jej ostra krawędź z łatwością poradzi sobie z usunięciem drobnych nasionek.