Sztuczki, które musisz znać. Gotowanie stanie się przyjemnością

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Warto wypróbować

Obraz
© iStock.com

Chcesz zostać mistrzem kuchni i wzbudzić podziw najbliższych? Wypróbuj kilka prostych kuchennych trików. Dzięki nim gotowanie stanie się znacznie łatwiejsze i bardziej przyjemne.

/ 6Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej

Obraz
© Fotolia | Monkey Business

Każdemu z nas zdarzyło się odgrzać pizzę lub czerstwe pieczywo w kuchence mikrofalowej. Niestety efekt nie zachwyca. Ciasto staje się gumowate i niesmaczne. Wystarczy jednak wstawić obok podgrzewanego produktu filiżankę wody. Wilgoć zapobiegnie wysychaniu ciasta i sprawi, że skórka będzie chrupiąca.

/ 6Woda nie wykipi

Obraz
© 123RF

Wstawiasz wodę na zupę, wrzucasz mięso, warzywa i wychodzisz z kuchni. Wracasz, a kuchenka pływa… Jak temu zapobiec? To prostsze niż myślisz. Wystarczy, że położysz na garnku drewnianą łyżkę. Łyżka zbierze część pęcherzyków powietrza, dzięki czemu uniemożliwi wykipienie gotującej się wody, zupy czy sosu.

/ 6 Nie wylewaj łez

Obraz
© 123RF

Koniec z wylewaniem łez podczas krojenia cebuli. Wystarczy włożyć ją na kilka minut do zamrażalnika. Natomiast jeśli nie chcesz, by przekrojona cebula nie straciła smaku, posmaruj ją masłem.

/ 6Patent na folię

Obraz
© 123RF

Folia spożywcza rozciąga się i strzępi? Przechowuj ją w lodówce. Tak robią profesjonalni kucharze. Schłodzona folia do żywności nie rozdziera się i nie przykleja do jedzenia.

/ 6Bez nasion, bez problemu

Obraz
© 123RF

Aby szybko usunąć nasiona z dyni, ogórka lub cukinii, użyj łyżki do lodów. Jej ostra krawędź z łatwością poradzi sobie z usunięciem drobnych nasionek.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce