Trwa ładowanie...
dm457zh
29-12-2014 14:00

Sałata z wędzonym boczkiem, burakiem i fasolą

Przepis
Oceń jako pierwszy:
dm457zh
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Składniki
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
  • 1 duży ugotowany i obrany burak
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g ugotowanej fasoli
  • 5 plasterków wędzonego boczku

Sos:

  • główka czosnku
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
Przepis

Do naczynia wyłóż mieszankę sałat. Boczek i buraka pokrój w plastry. Dodaj cebulę posiekaną w piórka. Całość posyp fasolą. W tej kompozycji świetnie pasuje sos z pieczonym czosnkiem i rozmarynem.

Sos:
Główkę czosnku obetnij u górze (2 mm od szczytu). Podlej kilkoma kroplami oliwy i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Zmieszaj oliwę z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i bardzo drobno posiekanym rozmarynem. Następnie wypchnij czosnek z łupin i dodaj do dressingu. Całość zmiksuj blenderem.

Jest to dressing o dużym ciężarze gatunkowym. Znakomicie będzie komponował się z cięższymi mięsami (np. wieprzowina) lub wyraźnymi w smaku rybami, takimi jak karp. Ponadto pasuje do kompozycji na bazie warzyw korzennych (burak, seler).

Przepis poleca JanKuroń

Sałata z wędzonym boczkiem, burakiem i fasolą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dm457zh
dm457zh
dm457zh
dm457zh
Więcej tematów
dm457zh