zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2009-12-21

Kurki duszone

pyza-izeczka
przepis lubi: 3 osoby 3/5 8 głosów
Składniki
  • * 1 kg świeżych kurek
  • * 1 duża cebula
  • * 2-3 ząbki czosnku
  • * 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • * 3 łyżki masła
  • * do smaku: sól i pieprz mielony
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Kurki to leśne złoto. Bardzo smaczne grzyby, można je przyrządzać na wiele sposobów. Grzyby dokładnie oczyścić z resztek ściółki, opłukać, dobrze osączyć. Większe sztuki można pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu roztopić masło, wrzycić cebulkę, zeszklić, dodać grzyby i czosnek, smażyć mieszając aż grzyby puszczą sok, dusić pod przykryciem 5-8 min. Następnie odkryć, doprawić solą i pieprzem, dodać połowę natki, wymieszać, ew. smażyć jeszcze chwilę aby odparować nadmiar wody. Podawać posypane resztą natki. Świetnie smakują z pieczywem, ziemniakami albo jako dodatek do mięs.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Sałatka gyros, Kurczak, Desery, Ciasta na zimno, Knedle, sernik na zimno, Makowiec, Mięso mielone, Blok czekoladowy, Pierogi, Śledzie po kaszubsku, Barszcz czerwony, Dania z ziemniaków, Rogaliki, Placuszki, Naleśniki, Sałatka, Śledzie przepisy, Szarlotka, Śledzie w oleju