Trwa ładowanie...
d3s1w7t
26-11-2009 19:44

Wigilijne pulpety rybne w galarecie

Przepis

Zamiast karpia w galarecie warto zaserwować swoim gościom mięciutkie rybne pulpeciki. Taka przekąska z pewnością posmakuje nawet najmłodszym. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne.

d3s1w7t
3.7
(21 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • mintaj lub dorsz 6 płatów
  • cebula 1 szt
  • jajko 1 szt
  • sól
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy
  • bułka tarta 2 łyżki
  • kasza manny 2 czubate łyżki
  • galareta
  • woda 5 szklanek
  • żelatyna 8 czubatych łyżeczek
  • woda przegotowana zimna 3/4 szklanki
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • kostka warzywna
  • groszek konserwowy
  • jajko na twardo ugotowane 2 szt
  • marchewka ugotowana 1 szt
  • rodzynki
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
Przepis

Rybę odmrozić, wysuszyć papierowym ręcznikiem, zmielić razem z cebulą, dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, kaszkę manny, wyrobić farsz.

Formować pulpety, wrzucać na gotowaną wodę, lekko posoloną, dodać listek laurowy ziele i gotować na malutkim ogniu około 10 min. Po tym czasie, wyjąć pulpeciki na talerz i wystudzić. (Wodę wylać, niektórzy na ugotowanym wywarze robią galaretę, u nas nie robimy,bo galareta później jest biała i mętna). Wystudzone pulpety ułożyć w szklane naczynie, posypać groszkiem, dekorować jak na zdjęciu lub wg własnego pomysłu.

Żelatynę zalać przegotowaną zimna wodą, wymieszać,odstawić do spęcznienia. Do gotującej wody dodać, kostkę warzywną, listek ,żelatynę zagotować, przecedzić przez gęste siteczko, dodać cukier, sok z cytryny, doprawić wg własnego smaku, odstawić do stężenia. Gęstniejącą galaretą, zalać rybę i odstawić do stężenia.

Przepis dodał użytkownik iza.kubica

Wigilijne pulpety rybne w galarecie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s1w7t
d3s1w7t
d3s1w7t
d3s1w7t
Więcej tematów
d3s1w7t