Trwa ładowanie...
d3jd1f7
21-11-2019 14:51

Warzywne risotto po meksykańsku

Przepis

Risotto kojarzy się z włoska kuchnią, jednak autorka bloga "Moniki smakołyki" lubi oryginalne połączenia smaków. Blogerka wzbogaciła więc włoskie danie o warzywa typowe dla kuchni meksykańskiej. Wyszło jak zwykle pysznie.

d3jd1f7
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki
  • 150 g ryżu na risotto
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała biała cebula
  • ok. 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka mix meksykański
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 łyżka przyprawy - suszone pomidory z chili
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • pęczek szczypiorku
  • ok. 25 g startego drobno sera grana padano
  • listki świeżej bazylii
Przepis

W rondelku podgrzewamy bulion i trzymamy go cały czas na wolnym ogniu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

Wsypujemy ryż, rozprowadzamy go na płasko i podsmażamy do momentu aż ziarenka staną się szkliste, nie zapominamy o mieszaniu. Do ryżu wlewamy niewielką ilość bulionu, tylko tyle żeby go przykrył. Ryż podczas podgrzewania cały czas delikatnie mieszamy.

Bulion dolewamy stopniowo i tylko tyle, żeby ryż go wchłaniał do momentu, aż będzie miękki o kremowej konsystencji. W międzyczasie dodajemy cząber, oregano oraz suszone pomidory z czosnkiem.

Kiedy ryż będzie miękki, dodajemy mix meksykański, ser, posiekany szczypiorek, doprawiamy pieprzem i całość delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Podajemy z listkami świeżej bazylii i dodatkowo posypujemy serem i szczypiorkiem.

Warzywne risotto po meksykańsku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3jd1f7
d3jd1f7
d3jd1f7
d3jd1f7
Więcej tematów
d3jd1f7