Trwa ładowanie...
d3qscw2
27-03-2017 16:45

Chrupiące kopytka z serowym nadzieniem

Przepis

Klasyczne kopytka w nowej odsłonie. Wszystko za sprawą pysznego, serowego dodatku.

d3qscw2
3.1
(25 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • ziemniaki - 500 g
  • mąka pszenna - 50 g
  • mąka ziemniaczana - 100 g
  • male jajko - 1 szt
  • ser żółty salami w plastrach - ok. 250 g
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • mleko
  • olej do smażenia
Przepis

Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, mąkę oraz sól - zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałki (ok. 6 cm), każdy spłaszczany i układamy na nim zwinięty plasterek sera salami. Zlepiamy i formujemy małe walce.

Tak przygotowane moczymy delikatnie w mleku i panierujemy bułce tartej z dodatkiem papryki oraz pieprzu. Smażymy na złoto.
Uwaga - kopytka nie mogą być zbyt grube, ponieważ mogą się nie usmażyć w środku.

Czy wiesz, że ser żółty jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, bo z natury nie zawiera w sobie laktozy? Zawiera natomiast duże ilości ważnej dla naszego organizmu witaminy K2, która m.in. odpowiada za prawidłową budowę kości i zmniejsza ryzyko zawałów. Albo że na świecie do tej pory stworzono ponad 4 tysiące gatunków sera? Ta zawrotna liczba daje niezliczone możliwości zastosowania w kuchni. Przepis na kopytka poleca Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga ,,Ostra na Słodko’’ i uczestniczka V edycji programu Masterchef.

Chrupiące kopytka z serowym nadzieniem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

54
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qscw2
d3qscw2
d3qscw2
d3qscw2
Więcej tematów
d3qscw2