Trwa ładowanie...
d3w6lu5
15-12-2009 13:33

Barszcz postny

Przepis

Barszcz to jedna z dwunastu potraw, które co roku goszczą na naszych wigilijnych stołach. Według tradycji powinna być to postna zupa, a więc do jej przygotowania nie używamy mięsa. Sekretem smaku wigilijnego barszczu jest kwas buraczany. warto go przygotować samodzielnie kilka dni wcześniej lub kupić gotowy koncentrat w sklepie. Zwracajmy jednak uwagę na skład takiego produktu.

d3w6lu5
3.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 500 ml kwasu buraczanego
  • 50 dag buraków
  • 40 g grzybów suszonych
  • 3 łyżki sosu sojowego TaoTao
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu i cukru
Przepis

Grzyby należy namoczyć w litrze wody. Następnie gotujemy i przecedzamy wywar. Buraki i warzywa zalewamy przygotowanym wywarem, dodajemy pół litra wody, 2 łyżki sosu sojowego, wyciśnięty ząbek czosnku, pozostałe przyprawy i gotujemy kolejną godzinę. Na koniec całość należy przecedzić, dodajemy kwas buraczany i doprawiamy do smaku łyżką sosu sojowego, pieprzem i cukrem. Smacznego

Przepis dodał użytkownik k.k.wieckowicz

Barszcz postny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3w6lu5
d3w6lu5
d3w6lu5
d3w6lu5
Więcej tematów
d3w6lu5