Zupa rybna według Magdy Gessler
Słynna restauratorka poleca ten rodzaj zupy w książce "Smaczna Polska".
Składniki na wywar:
- 1 kg głów i kręgosłupów różnych ryb,
- kawałek selera i pietruszki,
- marchewka,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe,
- sól, pieprz
- 2 litry wody. Na zupę:
- pół kilograma oczyszczonego z ości filetu z ryby słodkowodnej,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 papryki,
- pomidor,
- kilka marynowanych papryczek,
- garść oliwek,
- 2–3 kiszone ogórki,
- szklanka przecieru pomidorowego
- pół szklanki kremówki,
- słodka i ostra papryka. Gotujemy wywar, w razie potrzeby usuwając szumowiny. Warzywa na zupę czyścimy i kroimy, odsączamy marynowane papryczki i oliwki, dzielimy na części filet. Odcedzamy wywar, dodajemy do niego pokrojone marchewki, świeże papryki, pietruszkę, selera i pomidora. Gotujemy 20 minut, a następnie dorzucamy ogórki i przecier pomidorowy. Zagotowujemy i delikatnie wkładamy kawałki ryby. Po 5–10 minutach gotowania dodajemy pokrojoną w paseczki marynowaną paprykę oraz oliwki, wlewamy śmietankę, gotujemy przez chwilę i doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką. Zupę podajemy z chlebem.