Zamiast gumy do żucia
Goździki to tajna broń w walce z przykrym zapachem w jamie ustnej. Zawarty w nich eugenol, to silny związek o działaniu przeciwbakteryjnym. - Najlepiej gryźć goździk, aż esencja przeniknie do ust i wypluć. Nie zrażajmy się lekkim pieczeniem, które wynika z obecności olejku eterycznego. Nie używajmy jednak sproszkowanych goździków ani czystych olejków goździkowych, są zbyt silne i mogą poparzyć śluzówki jamy ustnej – tłumaczy stomatolog. - Cynamon również znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Według badań redukuje ilość bakterii aż o 50 proc. oraz przeciwdziała ich rozmnażaniu się. Warto też przeżuwać gałązki rozmarynu, koperku, nasiona kopru włoskiego, kardamonu oraz kminku, które działają odświeżająco na oddech, a także anyżu, to sprzymierzeniec w walce z bakteriami. Sprawdzą się również kiełki lucerny, szałwia, lukrecja, mniszek lekarski oraz echinacea – dodaje Robert Białach.