Wstydliwy problem
Czy jest coś bardziej zawstydzającego od resztek szpinaku pomiędzy zębami na pierwszej randce? Tak, nieświeży oddech. Jeśli wciąż ci dokucza i rujnuje życie towarzyskie, wiedz, że nie jesteś sam - na halitozę cierpi co trzeci z nas. Zobacz, jakie zmiany w diecie wprowadzić, by poradzić sobie z tym krępującym problemem.
Dieta bogata w soczyste owoce i warzywa
Kiedy długo nie jesz, maleje produkcja śliny, a bakterie rosną w siłę. Dieta nie powinna być ciężkostrawna, potrawy pikantne, tłuste oraz zbyt słone. Papierosy, alkohol, czosnek, cebula oraz sery pleśniowe, takie jak Camembert czy Roquefort, na pewno nie zapewnią Ci świeżego oddechu. Przeciwdziałaj suchości w jamie ustnej, która jest jedną z przyczyn halitozy. - Ślina zawiera kilka ważnych składników: enzymy trawienne, mucyny odpowiadające za lepkość śliny i immunoglobuliny stanowiące obronę przed zarazkami - mówi lek. stom. Robert Białach ze Stankowscy & Białach Stomatologia w Poznaniu. - Dlatego nawadniaj się, pij dużo wody oraz jedz soczyste owoce - nawilżysz przesuszone śluzówki oraz zredukujesz ilość bakterii. – dodaje ekspert. - Jedz więcej surowych produktów. Chrupiące warzywa i owoce, takie jak marchew, seler czy jabłka zawierają dużo błonnika, stymulują pracę gruczołów ślinowych oraz zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej, co pomaga w walce z nieświeżym oddechem. Cytrusy, np. pomarańcze lub cytryny, są bogate w kwas cytrynowy, który stymuluje produkcję śliny.
Suplementuj cynk
Dla zdrowia jelit i świeżego oddechu
Warto wprowadzić do diety probiotyki. - Nieświeży zapach z ust może być efektem problemów z układem pokarmowym, któremu szkodzić mogą antybiotyki, toksyny oraz złe nawyki żywieniowe. Jeśli cierpimy na zaparcia lub wzdęcia, to część gazów z organizmu będzie przedostawać się przez… usta. Dlatego pomóc mogą probiotyki, zarówno te suplementowane, jak i naturalne: kiszonki, kefir, jogurty naturalne czy herbata Kombucha - tłumaczy Robert Białach.
Zioła i przyprawy
Pij napar z pokrzywy. Wspomaga pracę nerek i wątroby. Pokrzywa oczyszcza krew i eliminuje toksyny z organizmu. Pomaga również pobudzić układ limfatyczny, zwiększa wydalanie kwasu moczowego przez nerki oraz stymuluje funkcje nadnerczy – wszystko to likwiduje halitozę u jej źródła. - Pod koniec posiłku zamiast miętówek, przegryź listki natki pietruszki, mięty, bazylii lub kolendry. Te zielone rośliny zawierają chlorofil, który ma zdolność łączenia się z lotnymi związkami siarki i redukuje nieprzyjemny oddech – radzi ekspert.
Zamiast gumy do żucia
Goździki to tajna broń w walce z przykrym zapachem w jamie ustnej. Zawarty w nich eugenol, to silny związek o działaniu przeciwbakteryjnym. - Najlepiej gryźć goździk, aż esencja przeniknie do ust i wypluć. Nie zrażajmy się lekkim pieczeniem, które wynika z obecności olejku eterycznego. Nie używajmy jednak sproszkowanych goździków ani czystych olejków goździkowych, są zbyt silne i mogą poparzyć śluzówki jamy ustnej – tłumaczy stomatolog. - Cynamon również znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Według badań redukuje ilość bakterii aż o 50 proc. oraz przeciwdziała ich rozmnażaniu się. Warto też przeżuwać gałązki rozmarynu, koperku, nasiona kopru włoskiego, kardamonu oraz kminku, które działają odświeżająco na oddech, a także anyżu, to sprzymierzeniec w walce z bakteriami. Sprawdzą się również kiełki lucerny, szałwia, lukrecja, mniszek lekarski oraz echinacea – dodaje Robert Białach.