Jak kupować, przechowywać i podawać gruszki?
Kupując gruszki zwracajmy uwagę na to, by nie były obite. Uszkodzona skórka powoduje szybsze psucie się owoców. Gruszki miękkie przechowujemy krótko, twarde wytrzymują nawet kilka tygodni. Jak je przechowywać? Przede wszystkim nie razem z jabłkami. Jabłka muszą być przechowywane w temperaturze od 1 do 3 st. C. Dla gruszek jest to zdecydowanie za ciepło - preferują one temperatury w przedziale od -1 do 0 st. C.
Możliwości zastosowań gruszki w kuchni jest bardzo wiele. Najczęściej przyrządza się z nich dżemy, konfitury, kompoty i musy. Owoce te są znakomitym dodatkiem do mięs - szczególnie do wieprzowiny lub drobiu - kurczaka, kaczki, indyka. Gruszki świetnie sprawdzają się także w sałatkach oraz w zestawieniu z orzechami i serem pleśniowym. Owoce można też z powodzeniem konserwować, choć należy pamiętać, ze nie nadają się do mrożenia.
POLECAMY:
Dlaczego warto jeść jabłka?