Bakłażan, czyli miłosna gruszka. Porady i przepisy

Pyszne i niskokaloryczne warzywa, które nadal rzadko goszczą na polskich stołach. Na straganach zazwyczaj spotykamy bakłażana w kolorze ciemnofioletowym. Znany jest pod kilkoma nazwami: oberżyna, bakman, psianka podłużna i najpiękniejsze miano - gruszka miłosna. To ostatnie określenie zapewne wzięło się z jego charakterystycznego kształtu oraz faktu, że bywa uważany za afrodyzjak. Podpowiadamy, jak się z nim obchodzić i jak ciekawie go podać.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Dlaczego warto jeść bakłażany?

Obraz
© 123RF.COM

Pyszne i niskokaloryczne warzywa, które nadal rzadko goszczą na polskich stołach. Na straganach zazwyczaj spotykamy bakłażana w kolorze ciemnofioletowym. Znany jest pod kilkoma nazwami: oberżyna, bakman, psianka podłużna i najpiękniejsze miano - gruszka miłosna. To ostatnie określenie zapewne wzięło się z jego charakterystycznego kształtu oraz faktu, że bywa uważany za afrodyzjak. Podpowiadamy, jak się z nim obchodzić i jak ciekawie go podać.

/ 8Bakłażan w kuchni - jak go przygotować?

Obraz
© 123RF.COM

Uprawa bakłażana we własnym ogródku będzie w naszym klimacie raczej trudna, bo woli on zdecydowanie wyższe temperatury. W końcu do Europy zawitał z dalekiej Azji głównie za sprawą Maurów, którzy nawiedzali Hiszpanię. Jest charakterystycznym składnikiem dań kuchni hinduskiej, afrykańskiej i śródziemnomorskiej. To warzywo niskokaloryczne - w 100 g ma nieco ponad 20 kcal - a jednocześnie wyróżnia się sporą dawką cennego błonnika. Ma właściwości detoksykacyjne, dlatego polecany jest przy kuracjach oczyszczających oraz osobom, które przyjmują antybiotyki. Jedzony regularnie poprawia przemianę materii. Zapobiega również chorobom układu krążenia i obniża poziom "złego" cholesterolu.

- Bakłażan jest uniwersalnym składnikiem. Sam nie posiada zdecydowanego smaku, więc trzeba mu znaleźć bardziej wyraziste towarzystwo, np. papryki, czosnku czy ziół. Kupując go, unikajmy większych okazów, bo te zazwyczaj są bardziej gorzkawe. Zwróćmy uwagę na twardość i jędrność oraz brak przebarwień i wgnieceń. Warzywo należy zawsze umyć pod wodą, ale nie obierać ze skóry, tylko pozbyć się gniazda nasiennego. Przed obróbką termiczną zawsze można oprószyć go solą i odstawić na dłuższą chwilę, żeby puścił soki, tracąc jak najwięcej gorzkawego smaku. Aby pozbyć się soli wskazane jest wypłukanie go wodą - zaleca szef kuchni Piotr Murawski.

/ 8Grillowany bakłażan

Obraz
© 123RF.COM

Jednym z popularniejszych sposobów na przygotowanie bakłażana jest jego grillowanie. Zawsze trzeba pamiętać o stosowaniu bardzo niedużej ilości tłuszczu, bo bakłażan wchłonie go niczym gąbka. Dlatego przed położeniem warzywa na ogniu lepiej jest posmarować plastry niewielką ilością oliwy, a nie wlewać jej bezpośrednio na patelnię. Pomocne w wydobyciu jak najlepszego smaku przyprawy: świeżo mielony pieprz, szczypta wędzonej papryki czy zioła. Na patelnię można jeszcze dodać nieco posiekanego czosnku. Gdy oberżyna się zarumieni, można ją zdjąć z ognia i serwować z sosem jogurtowym lub serowym. Doskonale smakuje też z różnymi rodzajami pesto.

/ 8Frytki z bakłażana

/ 8Roladki z bakłażana

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: ok. 400 g bakłażanów, 2 łyżeczki oleju lub oliwy, 2-3 ząbki czosnku, 1 duży pomidor malinowy, sól do smaku, listki świeżej bazylii, 200 g ricotty, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na plastry Pozbawić goryczki poprzez odstawienie posolonych na pół godziny, a następnie opłukanie i osuszenie. Plastry bakłażana grillować z dodatkiem tłuszczu z obu stron. Ricottę połączyć z rozgniecionym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Pomidora pokroić w paski, bez gniazd nasiennych. Bakłażany posmarować serową pastą, dodać pomidora, listki bazylii i zawinąć. Spiąć wykałaczkami i podawać.

/ 8Sałatka z bakłażana na grzankach

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 ciabatta, 2 małe bakłażany, 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 1-2 drobno posiekane ostre papryczki (bez pestek), 1/4 szklanki oliwy z oliwek (extra vergine), sok wyciśnięty z połowy cytryny, 2-3 pomidory z puszki, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku, 1 duży ząbek czosnku, bazylia do dekoracji.

Przygotowanie: bakłażana opiec na grillu (ok. 15 minut), tak aby skórka mocno się przypiekła. Gotowego przeciąć, wydrążyć miąższ do miseczki. Dodać połowę oliwy, sok z cytryny, pietruszkę oraz chili. Na końcu doprawić solą morską, pieprzem. Dodać pomidory i całość rozdrobnić widelcem. Pieczywo pokroić na kromki, natrzeć czosnkiem i oliwą, zarumienić z obu stron na patelni. Grzanki podawać z sałatką, skropić resztą oliwy i udekorować bazylią.

/ 8Faszerowany bakłażan

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany, 500 g mięsa mielonego,1 duża cebula, 1 papryka (opcjonalnie), 2 średnie pomidory, 200 g mozzarelli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczka ostrej papryki, pęczek natki pietruszki, 250 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, 1-2 łyżki oliwy.

Przygotowanie: bakłażany przekroić wzdłuż i naciąć środek w kratkę. Posolić miąższ i odstawić na ok. 20 minut. W tym czasie posiekać cebulę, pokroić drobno paprykę i przecisnąć czosnek przez praskę. Cebulę podsmażyć na łyżce oliwy. Mięso doprawić solą, pieprzem i papryką, a następnie dodać do cebuli. Podsmażyć, a następnie dodać czosnek, paprykę oraz przecier pomidorowy. Smażyć do momentu, aż papryka będzie miękka, a sos zrobi się gęstszy. Wydrążyć miękki miąższ z bakłażana, dodać do farszu (opcjonalnie) i wymieszać. Do sosu dodać pomidory bez gniazd nasiennych i gotować przez kilka minut. Połówki bakłażana ułożyć w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, napełnić farszem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na pół godziny. Pod koniec dodać ser i piec jeszcze przez 5-10 min w zależności od wielkości bakłażana. Przed podaniem posypujemy świeżą natką.

/ 8Bakłażan smażony w cieście

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 średnie bakłażany, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka bardzo zimnej wody, 1 jajko, duża szczypta soli, 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), 1 czubata łyżeczka oregano, sól, tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie: bakłażany pokroić w grubsze plastry, posolić i odstawić na 15-20 minut. W tym czasie połączyć wodę z mąką, tak aby powstała gładka masa. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami na ciasto. Zamaczać plastry, strząsając nadmiar masy i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i np. startym parmezanem do smaku.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany