Zdrowe i pyszne jesienne gruszki

Smakują na słodko i wytrawnie. W dodatku są wyjątkowo zdrowe.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Najpopularniejsze odmiany

Obraz
© 123RF.COM

Gruszki to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych owoców. Historia gruszek nie jest jednak dokładnie znana. Prawdopodobnie pochodzą one z terenów dzisiejszych Włoch, a stamtąd trafiły do innych krajów Europy i Azji. Ciekawostką jest fakt, że sprowadzone na teren Europy Środkowej, w tym do Polski, odmiany przez długie lata uważane były za... trujące. Z czasem jednak przekonano się, że jest to fantastyczny owoc, który wykorzystywać można na setki sposobów.

Odmiany gruszek ciężko zliczyć. Co roku powstają nowe, a stare cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Najbardziej znane w Polsce są klapsy. Klapsa to gruszka o czerwono-zielonej skórce i bardzo soczystym, słodkim miąższu. Klapsa najlepiej smakuje na surowo, ale wykorzystuje ją się także w kompotach i deserach. Także inna popularna odmiana, konferencja, doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia, jest też wyśmienita do wszelkiego rodzaju deserów. Komisówka to odmiana mniej soczysta od klapsy, dzięki czemu doskonale nadaje się na dżem i pikle. Podobnie paryżanka - twarda, mało soczysta, idealna na przetwory. Triumf Packhama z kolei to gruszki, które mają bardzo soczysty i słodki miąższ. Nadają się do jedzenia na surowo i do deserów.

/ 6Właściwości zdrowotne gruszek

Obraz
© Shutterstock.com

Choć te słodkie owoce mają sporo cennych składników odżywczych, nie wszyscy powinni się nimi raczyć. Przede wszystkim nie powinny ich jeść osoby, które mają problemy ze strony dróg żółciowych. Zawarty w owocach błonnik powoduje bowiem bardzo nieprzyjemne wzdęcia. Jeśli nie mamy takich przeciwwskazań, jedzmy gruszki przy każdej okazji. Zawierają one witaminy A, C, PP oraz potas, dzięki któremu łatwiej można zapanować nad szalejącym ciśnieniem. Gruszka to jeden z niewielu owoców, który zawiera bor. Pierwiastek ten ułatwia wchłanianie wapnia, fosforu czy magnezu. Ponadto w owocach występuje kwas jabłkowy i cytrynowy, błonnik, pektyny i węglowodany.

/ 6Jak kupować, przechowywać i podawać gruszki?

Obraz
© 123RF.COM

Kupując gruszki zwracajmy uwagę na to, by nie były obite. Uszkodzona skórka powoduje szybsze psucie się owoców. Gruszki miękkie przechowujemy krótko, twarde wytrzymują nawet kilka tygodni. Jak je przechowywać? Przede wszystkim nie razem z jabłkami. Jabłka muszą być przechowywane w temperaturze od 1 do 3 st. C. Dla gruszek jest to zdecydowanie za ciepło - preferują one temperatury w przedziale od -1 do 0 st. C.

Możliwości zastosowań gruszki w kuchni jest bardzo wiele. Najczęściej przyrządza się z nich dżemy, konfitury, kompoty i musy. Owoce te są znakomitym dodatkiem do mięs - szczególnie do wieprzowiny lub drobiu - kurczaka, kaczki, indyka. Gruszki świetnie sprawdzają się także w sałatkach oraz w zestawieniu z orzechami i serem pleśniowym. Owoce można też z powodzeniem konserwować, choć należy pamiętać, ze nie nadają się do mrożenia.

/ 6Gruszka z gorgonzolą

Obraz
© Fotolia

A teraz garść przepisów na wspaniałe dania gruszkowe. Na początek gruszka z serem gorgonzola, jedno z najbardziej klasycznych połączeń. Składniki: dwie gruszki, najlepiej odmian dość soczystych, kawałek sera pleśniowego gorgonzola, pieprz. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Gorgonzolę kroimy w cienkie plasterki. Układamy ser w otworach po gniazdach nasiennych i posypujemy delikatnie pieprzem. Znakomite jako przystawka - naprawdę wzmacnia apetyt.

/ 6Pierś kurczaka z gruszkami

Obraz
© Fotolia

Składniki: dwie piersi z kurczaka, dwie dość twarde gruszki, dwie łyżki sosu sojowego, dwie łyżki miodu, słodka papryka w proszku, sól i pieprz. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy i posypujemy solą, pieprzem oraz papryką. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Gruszki obieramy i kroimy w plasterki, układamy na kurczaku. Całość polewamy mieszanką sosu sojowego i miodu i zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Podajemy z sałatą.

/ 6Gruszki w sosie czekoladowym

Obraz
© Fotolia

Składniki: 6 twardych gruszek, 1 l wody, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g), sok z połowy cytryny, 1 tabliczka czekolady o zawartości 80 proc. kakao. Opcjonalnie: płatki migdałów, posiekane niesolone pistacje.

Przygotowanie: gruszki dokładnie umyć, od dołu wydrążyć gniazda nasienne, obrać nie usuwając ogonka. Wodę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Do gotującej się wody włożyć obrane gruszki i gotować do momentu, aż zrobią się szkliste (około 25 minut). Gotowe odłożyć do wystudzenia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać czekoladą. Można dodatkowo posypać pistacjami lub migdałami.

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny