Ciecierzyca
W tym zestawieniu nie może zabraknąć zalewy z ciecierzycy. Dziś trudno sobie bez niej wyobrazić wiele przepisów. Tzw. aquafaba zastępuje jajka w diecie roślinnej. Jest pełna protein, a to oznacza, że doskonale się ubija. Można z niej przygotować bezę czy kokosanki. Co ważne, bezy powstałe dzięki wodzie z ciecierzycy mają neutralny zapach - wbrew obawom niektórych osób nie pachną cieciorką.
Aquafabę można również ubić na sztywno z dodatkiem cukru i podać do kawy. Zrobimy z niej także lukier, którym możemy pokryć tort, pierniczki albo ciasto. W tym przypadku należy porządnie ubić pianę z wody po ciecierzycy, a następnie dodać sporo cukru pudru oraz ewentualnie odrobinę wybranego barwnika.
Jeśli chcecie użyć wody po innych nasionach roślin strączkowych, może być to np. płyn po białej, czerwonej czy czarnej fasoli, jednak to woda z ciecierzycy ubija się najlepiej i najszybciej.
Zobacz też: Jak przechowywać jedzenie?