Wielka moc zamknięta w małej pestce. Dlaczego nie warto wyrzucać nasion owoców?
Warto wiedzieć
Pestki jabłek
Nikomu nie trzeba chyba tłumaczyć, że jabłka są bardzo zdrowe. Okazuje się, że gniazda nasienne i same pestki także. Pomagają pozbyć się nadmiernego cholesterolu. Charakteryzują się wysokim stężeniem witaminy B17, czyli amigdalinę, którą medycyna niekonwencjonalna uznaje za potężną broń w walce z rakiem. Już kilka pestek tego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na jod. Jednak nie połykajmy ich w całości - najlepiej je rozgryźć. W takiej postaci szybciej uwalniają zawarte w sobie związki. Mogą też działać przeczyszczająco, więc należy uważać z ich ilością. W dużych dawkach nasiona jabłek przyczyniają się do niestrawności, ponieważ zawierają glikozydy cyjanogenne, które mogą uwalniać cyjanowodór. Dlatego jedno zjedzone w całości jabłko w zupełności wystarczy.