Wielka moc zamknięta w małej pestce. Dlaczego nie warto wyrzucać nasion owoców?

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© Fotolia

Pestki owoców nie są zbyt smaczne – mają cierpki smak i trudno je pogryźć. Dlatego najczęściej lądują w koszu. Zupełnie niesłusznie, bo pomimo kilku wad, mają bardzo ważną zaletę – są zdrowe. Przygotowaliśmy dla was listę nasion i pestek, których nie warto wyrzucać.

Nikomu nie trzeba chyba tłumaczyć, że jabłka są bardzo zdrowe. Okazuje się, że gniazda nasienne i same pestki także. Pomagają pozbyć się nadmiernego cholesterolu. Charakteryzują się wysokim stężeniem witaminy B17, czyli amigdalinę, którą medycyna niekonwencjonalna uznaje za potężną broń w walce z rakiem. Już kilka pestek tego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na jod. Jednak nie połykajmy ich w całości - najlepiej je rozgryźć. W takiej postaci szybciej uwalniają zawarte w sobie związki. Mogą też działać przeczyszczająco, więc należy uważać z ich ilością. W dużych dawkach nasiona jabłek przyczyniają się do niestrawności, ponieważ zawierają glikozydy cyjanogenne, które mogą uwalniać cyjanowodór. Dlatego jedno zjedzone w całości jabłko w zupełności wystarczy.

/ 5Pestka awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Ten egzotyczny owoc jest coraz bardziej popularny i już bez problemu znajdziemy go w każdym dyskoncie. Jego miąższ wspaniale łączy się ze składnikami sałatek i smoothies. A pestka?

Awokado jest na tyle intensywne w smaku, że najczęściej wykorzystujemy jedynie jego połowę, a pozostałą część wkładamy do lodówki. Niestety, pozostawione w takiej formie szybko się psuje. Ale znamy na to posty sposób. Wystarczy w połówce owocu zachować pestkę, która przedłuży jego świeżość. A kiedy już wykorzystamy cały owoc, wystarczy, że wysuszysz ją, a następnie zetrzesz na tarce. Tym sposobem otrzymasz oryginalną przyprawę do sałatek i kanapek.

/ 5Pestki dyni

Obraz
© 123RF.COM

Wyróżniają się przede wszystkim pokaźną dawką zawartego w nich cynku. Znajdziemy w nich również spore ilości wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu oraz witamin, między innymi: E, A, K, C i witamin z grupy B.

Pestki dyni zawierają także kwasy tłuszczowe omega 3 oraz lecytynę. Doskonale wspierają odporność, pomagają w zwalczaniu infekcji oraz w dbaniu o stan naszej skóry i włosów. Składniki zawarte w pestkach dyni wpływają pozytywnie także na pracę mózgu, chronią serce, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć i koncentrację. Można je jeść same lub jako dodatek do różnego rodzaju dań, sałatek, musli czy koktajli. Doskonale smakują prażone. Jednak należy pamiętać, że nie wolno prażyć ich zbyt długo. W przeciwnym wypadku stracą niektóre ze swych dobroczynnych wartości.

/ 5Pestki winogron

Obraz
© 123RF.COM

Winogrona znane są ze swoich wspaniałych właściwości prozdrowotnych. To przede wszystkim zasługa przeciwutleniaczy, które wymiatają z organizmu przyczyniające się do powstawania komórek nowotworowych i przyspieszające procesy starzenia wolne rodniki.

Jednak nie tylko miąższ zawiera te cenne składniki - pestki także. Nasiona czerwonych winogron pełne są proantocyjanów, czyli związków z grupy flawonoidów, które zaliczamy do silnyych przeciwutleniaczy. Badania opublikowane w Clinical Cancer Research dowodzą, że wyciąg z pestek winogron hamuje wzrost raka jelita grubego. Ponadto skutecznie obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi i nie dopuszcza do rozwoju miażdżycy.

/ 5Pestki arbuza

Obraz
© Shutterstock.com

Jedząc arbuza, najczęściej skupiamy się na czerwonym miąższu, wyrzucając zieloną skórę i pestki. O ile ta pierwsza nie jest jadalna, to nasionka można i warto spożywać. Ale aby nadawały się do jedzenia, najpierw trzeba poddać je obróbce termicznej.

Są doskonałym źródłem potasu. W ich składzie znajdziemy też białko z cennymi aminokwasami: argininą, która reguluje ciśnienie krwi, poprawia metabolizm i wpływa na przyrost masy mięśniowej oraz lizyną, która uczestniczy w procesie wiązania się cząsteczek wapnia.

Przed spożyciem pestki najlepiej opłukać, wysuszyć i uprażyć na blasze w 220 stopniach. Kiedy ostygną, można je zajadać lub dodać do sałatki czy koktajlu. Garść pestek arbuza to zaledwie 22 kcal, więc bez obaw mogą po nie sięgać osoby borykające się z nadwagą lub będące na diecie odchudzającej.

Zobacz także wideo: Domowy chleb z nasion

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja