Wielka moc zamknięta w małej pestce. Dlaczego nie warto wyrzucać nasion owoców?
Warto wiedzieć
Pestki owoców nie są zbyt smaczne – mają cierpki smak i trudno je pogryźć. Dlatego najczęściej lądują w koszu. Zupełnie niesłusznie, bo pomimo kilku wad, mają bardzo ważną zaletę – są zdrowe. Przygotowaliśmy dla was listę nasion i pestek, których nie warto wyrzucać.
Nikomu nie trzeba chyba tłumaczyć, że jabłka są bardzo zdrowe. Okazuje się, że gniazda nasienne i same pestki także. Pomagają pozbyć się nadmiernego cholesterolu. Charakteryzują się wysokim stężeniem witaminy B17, czyli amigdalinę, którą medycyna niekonwencjonalna uznaje za potężną broń w walce z rakiem. Już kilka pestek tego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na jod. Jednak nie połykajmy ich w całości - najlepiej je rozgryźć. W takiej postaci szybciej uwalniają zawarte w sobie związki. Mogą też działać przeczyszczająco, więc należy uważać z ich ilością. W dużych dawkach nasiona jabłek przyczyniają się do niestrawności, ponieważ zawierają glikozydy cyjanogenne, które mogą uwalniać cyjanowodór. Dlatego jedno zjedzone w całości jabłko w zupełności wystarczy.
Pestka awokado
Ten egzotyczny owoc jest coraz bardziej popularny i już bez problemu znajdziemy go w każdym dyskoncie. Jego miąższ wspaniale łączy się ze składnikami sałatek i smoothies. A pestka?
Awokado jest na tyle intensywne w smaku, że najczęściej wykorzystujemy jedynie jego połowę, a pozostałą część wkładamy do lodówki. Niestety, pozostawione w takiej formie szybko się psuje. Ale znamy na to posty sposób. Wystarczy w połówce owocu zachować pestkę, która przedłuży jego świeżość. A kiedy już wykorzystamy cały owoc, wystarczy, że wysuszysz ją, a następnie zetrzesz na tarce. Tym sposobem otrzymasz oryginalną przyprawę do sałatek i kanapek.
Pestki dyni
Wyróżniają się przede wszystkim pokaźną dawką zawartego w nich cynku. Znajdziemy w nich również spore ilości wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu oraz witamin, między innymi: E, A, K, C i witamin z grupy B.
Pestki dyni zawierają także kwasy tłuszczowe omega 3 oraz lecytynę. Doskonale wspierają odporność, pomagają w zwalczaniu infekcji oraz w dbaniu o stan naszej skóry i włosów. Składniki zawarte w pestkach dyni wpływają pozytywnie także na pracę mózgu, chronią serce, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć i koncentrację. Można je jeść same lub jako dodatek do różnego rodzaju dań, sałatek, musli czy koktajli. Doskonale smakują prażone. Jednak należy pamiętać, że nie wolno prażyć ich zbyt długo. W przeciwnym wypadku stracą niektóre ze swych dobroczynnych wartości.
Pestki winogron
Winogrona znane są ze swoich wspaniałych właściwości prozdrowotnych. To przede wszystkim zasługa przeciwutleniaczy, które wymiatają z organizmu przyczyniające się do powstawania komórek nowotworowych i przyspieszające procesy starzenia wolne rodniki.
Jednak nie tylko miąższ zawiera te cenne składniki - pestki także. Nasiona czerwonych winogron pełne są proantocyjanów, czyli związków z grupy flawonoidów, które zaliczamy do silnyych przeciwutleniaczy. Badania opublikowane w Clinical Cancer Research dowodzą, że wyciąg z pestek winogron hamuje wzrost raka jelita grubego. Ponadto skutecznie obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi i nie dopuszcza do rozwoju miażdżycy.
Pestki arbuza
Jedząc arbuza, najczęściej skupiamy się na czerwonym miąższu, wyrzucając zieloną skórę i pestki. O ile ta pierwsza nie jest jadalna, to nasionka można i warto spożywać. Ale aby nadawały się do jedzenia, najpierw trzeba poddać je obróbce termicznej.
Są doskonałym źródłem potasu. W ich składzie znajdziemy też białko z cennymi aminokwasami: argininą, która reguluje ciśnienie krwi, poprawia metabolizm i wpływa na przyrost masy mięśniowej oraz lizyną, która uczestniczy w procesie wiązania się cząsteczek wapnia.
Przed spożyciem pestki najlepiej opłukać, wysuszyć i uprażyć na blasze w 220 stopniach. Kiedy ostygną, można je zajadać lub dodać do sałatki czy koktajlu. Garść pestek arbuza to zaledwie 22 kcal, więc bez obaw mogą po nie sięgać osoby borykające się z nadwagą lub będące na diecie odchudzającej.
Zobacz także wideo: Domowy chleb z nasion