Norwegia: Lutefisk
Dla Norwegów spożywanie ryb to codzienność. W święta Bożego Narodzenia serwują oni "rybę mydlaną" czy "rybę w ługu" - lutefisk (w Szwecji lutfisk). Mówi się, że to przysmak dla odważnych. Podstawą dania jest sztokfisz, czyli głównie dorsz, oraz ług sodowy - silnie żrąca substancja. Przygotowanie tego skandynawskiego specjału trzeba zacząć przynajmniej kilkanaście dni wcześniej. Wysuszoną rybę należy przez parę dni moczyć w wodzie, a następnie macerować w ługu. Po wyjęciu z ługu sodowego rybę ponownie przez kilka dni moczy się w wodzie (aby wypłukać żrącą substancję). Otrzymaną w ten sposób niezwykle aromatyczną i intensywnie pachnącą rybę o galaretowatej konsystencji należy usmażyć, upiec albo ugotować. Lutefisk podaje się z warzywami bądź innymi dodatkami.