Świąteczne potrawy z różnych stron świata
Francja: Bouche de Noel
Słodkie rolady, nietypowe sałatki i pyszne mięsa.
Trudno wyobrazić sobie efektowniejszy świąteczny przysmak. Buche de Noel w dosłownym tłumaczeniu to "bożonarodzeniowe polano". Nazywa się tak ciasto w formie rolady, w której delikatny krem maślany otula miękki biszkopt. Krem może mieć smak wanilii, kawy czy orzecha. Roladę najczęściej pokrywa się czekoladą. Samo wykonanie deseru jest proste. A jego wygląd zachwyci wszystkich gości - ma kształt pnia drzewa. Niezwykła jest jego dekoracja: ciasto można ozdobić szyszkami, gałązkami choinki, listkami albo zdecydować się na jadalne ozdoby, np. żurawinę, cukier puder na podobieństwo śniegu, owoce czy bardzo efektowne grzybki bezowe. We Francji Buche de Noel tradycyjnie spożywa się po pasterce. Sam wigilijny zwyczaj przynoszenia do domu dużego polana,
które skrapiano oliwą bądź winem owocowym i palono w kominku w świąteczny wieczór, sięga prawdopodobnie XII wieku.